Home Suriname Verzoek vrijlating verdachten wapendiefstal Bouterse afgewezen

Verzoek vrijlating verdachten wapendiefstal Bouterse afgewezen

57
0
verzoek-vrijlating-verdachten-wapendiefstal-bouterse-afgewezen

foto


Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft donderdag weer het verzoek tot de voorlopige invrijheidstelling van Anesh G., Shayel B., Gregory A. en Neshinhio J. afgewezen, vanwege het feit dat de ernstige bezwaren nog aanwezig zijn. Anesh G., Shayel B., Gregory A. en Neshinhio J. worden samen met Prakaash L., Satish S. en Kenneth J., verdacht van diefstal van wapens bij ex-president Desi Bouterse.

Prakaash L. en Satish S., die eerder in vrijheid zijn gesteld, verschenen donderdag in de rechtszaal. Kenneth J. kwam niet opdagen. Advocaten Arjan Ramlakhan, Maureen Nibte en Raoul Lobo vroegen de voorlopige vrijlating van de verdachten. Nibte zegt dat Neshinhio J. heeft ontkend dat hij een wapen bij Shayel B. heeft gekocht. Zij heeft een beroep gedaan op het anticipatiegebod zodat Neshinhio J. op vrije voeten komt. Lobo en Ramlakhan zeiden dat Anesh G. (22) nog schoolgaand is. Anesh G. kent alleen zijn werkgever Shayel B. in deze zaak. Ramlakhan zei dat er al zodanig geen bezwarende verklaringen zijn afgelegd tegen Anesh G. Hij spreekt van jeugdige onbezonnenheid en dat de jongeman al zes maanden is aangehouden.

 

Lobo zei in zijn verzoek voor Shayel B. (19), dat hij ook schoolgaand is en voor het eerst in aanraking is gekomen met de politie. Hij haalde in zijn verzoek aan dat het voor Shayel B. erg spannend was om met Walter Bouterse op te trekken. Walter is enkele jaren ouder dan Shayel B. Voor de raadsman is het jammer dat Walter zelfmoord heeft gepleegd. Hij onderstreept dat Walter ervoor zorgde dat Shayel B. op het verkeerde pad terechtkwam. Voor hem is het niet zinvol om Shayel B. en Anesh G. langer aan te houden, omdat de resocialisatie in het gevang hopeloos is. Over Shayel B. zei hij dat die een foute vriend als Walter heeft gehad.

 

Shayel B. verklaarde donderdag dat Walter USD 8000 bij hem had geleend, maar het geld niet heeft teruggegeven. Daarvoor gaf Walter hem wapens en munitie in onderpand. Hij ontkent steevast een wapen te hebben verkocht aan agent Neshinhio J. Er zijn Whatsappberichten over wapens aangetroffen tussen Shayel B. en Neshinhio J. De verdachten zijn donderdag gehoord. Allemaal gaven aan uit stoerheid handelingen te hebben gepleegd. Zo poseerde Anesh G. wegens stoerheid met een wapen. Prakaash L. beantwoordde berichten via Whatsapp over wapens en drugs wegens stoerheid. Shayel B. verklaarde zijn handelingen ook vanwege stoerheid en beïnvloeding door Walter. Verder zei Gregory A. dat hij op Whatsappberichten omtrent wapens van Shayel B. wegens stoerheid heeft gereageerd.

De verdere behandeling van deze zaak is op 17 maart.