Home Suriname President Bolsonaro verguisd en toegejuicht

President Bolsonaro verguisd en toegejuicht

180
0
president-bolsonaro-verguisd-en-toegejuicht

foto

Een groep activisten onder aanvoering van milieuactivist Erlan Sleur protesteert tegen de komst van de Braziliaanse president, Jair Bolsonaro. (Foto’s: René Gompers)


“Moordenaar, moordenaar!” roepen een paar Inheemse mannen wanneer de colonne van presidenten het paleis verlaat. Een groep activisten heeft geprotesteerd tegen de aanwezigheid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Het is voor de mensen onvoorstelbaar dat de overheid in zee gaat met “een man die het inpikken van woongebieden, vernietiging van het milieu, de moord op Inheemse leiders en andere activisten toestaat.” Iets verderop van het groepje demonstranten werd er gejuicht door aanhangers van de Braziliaanse president; “Bolsonaro, Bolsonaro!”

De groep activisten onder leiding van Erlan Sleur had eerst post gevat bij de Basiliek aan de Henck Arronstraat om de colonne van Bolsonaro op te wachten. ‘Fora Bolsonaro!’ (Weg met Bolsonaro!) prijkte er op een spandoek. “We weten wat het beleid is dat is uitgevoerd in Brazilië als het gaat om het regenwoud en de Inheemsen,” geeft actviste Audrey Christiaan aan. “Er zijn Inheemse leiders vermoord, zonder dat er maatregelen getroffen worden. We hebben de vrees dat dit zich ook gaat voltrekken in Suriname.”

Christiaan haalt aan dat in het binnenland de bewoners in hun woongebieden naast ontbossing, vervuild water door kwik waarmee goud gewonnen wordt, ook te maken hebben met gewapende bendes. De overheid biedt geen garantie op veiligheid en mensen voelen zich aan hun lot overgelaten. “Tenslotte gaat men de mensen dwingen om zichzelf te bewapenen,” merkt Christiaan op. “Dat willen we toch niet? Maar de overheid dwingt de mensen om dat te doen. We gaan echt niet toelaten dat onze mensen vermoord gaan worden net als in Brazilië. Dat kan gewoon niet.”

Aanhangers van president Jair Bolsonaro bij Waterkant.

Sleur, stond er al om 12 uur. Bolsonaro zou om 12:50 langsrijden. “We zijn hier om de regering en om president Bolsonaro te tonen dat hij (Bolsonaro) niet welkom is,” deelt hij mee. “Want hij staat bekend als iemand die genocide pleegt in zijn eigen land, iemand die land afpikt van Inheemsen, iemand die er voor staat om de Amazone verder te vernietigen onder het mom van ontwikkeling. We weten ook dat hij de belangen van een hele kleine groep dient.”

Te midden van het interview wordt er opgebroken. De groep heeft bericht gehad dat de colonne van Bolsonaro een andere route heeft genomen naar het paleis, via de Waterkant. Sleur deelt tijdens het verplaatsen mee, dat er al klachten worden ingediend tegen Bolsonaro voor het schenden van mensenrechten en het plegen van genocide. “Hij geeft eigenlijk toestemming om de Inheemsen te laten vermoorden, met name Inheemse leiders die het bos en hun woongebieden beschermden.” Milieuorganisaties lijden ook schade, ook activisten worden vermoord. De ontbossing is drastisch toegenomen onder andere door aangestoken bosbranden.

Sleur: “Het is overal duidelijk dat de wereld Bolsonaro heeft verstoten. Hij is geen gerespecteerde wereldleider, hij is een paria geworden. En in ons land doen wij alsof wij dat niet weten. Onze regering ontvangt deze president alsof hij een geweldige leider is, terwijl hij eigenlijk gewoon een misdadiger is die ondertussen al wordt aangeklaagd bij het Internationaal Hof voor Mensenrechten.” Nu zijn er plannen om wegen aan te leggen vanuit het noorden van Brazilië naar de Guyana’s. Daarvoor zullen de bossen en ook meer woongebieden opgeofferd worden geeft Sleur aan. Bolsonaro is hier voor dat plan, stelt Sleur.

Sleur stelt ook dat Bolsonaro er ook is omdat er olie gevonden is voor de kust. Dat zou Petrobras goed uitkomen. Bij het paleis aangekomen stond er al een groep aanhangers op het Onafhankelijkheidsplein, dezelfde die Bosonaro bij ‘Zanderij’ heeft verwelkomd, te juichen. Terwijl de activisten zich opstelden en hun spandoeken ontvouwden, werd de groep aanhangers van Bolsonaro aangevuld met nog meer enthousiastelingen. Er kwamen ook vuvuzela’s bij voor extra sfeer. Toen de colonne van de presidenten zich verplaatste naar Torarica werd er flink gejoeld. De activisten hielden het op ‘Fora Bolsonaro’ en op  “Moordenaar, moordenaar!”