Home Nederland Kritiek op reactie John de Mol: ‘Het ligt niet aan de vrouwen’

Kritiek op reactie John de Mol: ‘Het ligt niet aan de vrouwen’

204
0
kritiek-op-reactie-john-de-mol: ‘het-ligt-niet-aan-de-vrouwen’

“Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol. De groep vrouwen laat in de krant weten dat ze verdrietig zijn over zijn reactie in de YouTube-uitzending van BOOS over misstanden bij The Voice. “Met het schaamrood op de kaken hebben we aangehoord wat de reactie was van John de Mol.”

“Het is wel een breder probleem dat vrouwen niet snel melding maken van dit soort zaken dan alleen bij de Voice”, zei De Mol in zijn reactie. “Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is. Ik wil me er graag in verdiepen.”

Teleurstellend, reageert de groep vrouwen in het AD op zijn weerwoord. Het zegt volgens hen veel over de cultuurverandering die nodig is in het bedrijf. “Het gedrag van vrouwen is niet het probleem. En ook niet de oplossing.”

AD

De vrouwen van Talpa staan niet alleen in hun kritiek. Diverse medewerkers uit de media- en cultuursector hebben een manifest opgesteld tegen machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag in hun branche. Ondertekenaars, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), spreken zich hierin uit tegen de misstanden in de mediasector.

Ze willen verantwoordelijkheid nemen om niet weg te kijken bij intimidatie en wangedrag. “De tijd van meelachen of voorzichtige waarschuwingen is voorbij”, schrijven ze.

John de Mol reageerde in de uitzending van BOOS op de beschuldigingen van wangedrag door juryleden Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen:

John de Mol: ‘Ik ben behoorlijk in de war van wat ik heb gezien’

Het valt op dat de prominenten bij The Voice overwegend schrijven dat ze geschokt zijn, maar ze zeggen niets over de ‘denkfout’ van John de Mol, zoals de vrouwen van Talpa zijn reactie omschrijven.

“Om te kotsen”, schrijft Chantal Janzen op haar Instagram in algemene zin over het wangedrag. Zij presenteerde afgelopen seizoen The Voice of Holland en schrijft nu dat ze de aantijgingen “verdrietig en schandalig” vindt. Wendy van Dijk, die het programma jarenlang presenteerde, zegt dat ze “speechless” en “nog steeds misselijk” is van de beschuldigingen.

Coaches en oud-coaches van het programma reageren ook op de diverse sociale media. Ilse de Lange schrijft met afgrijzen en verbazing de berichtgeving te hebben gevolgd. “Ik vind het verschrikkelijk dat mensen die een muzikale droom wilden verwezenlijken in zo’n nachtmerrie terecht zijn gekomen. Heel goed dat dit tot op de bodem onderzocht gaat worden.”

Sanne Hans, beter bekend als Miss Montreal, is er stil van. “Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers”, schrijft ze op haar account. De mannen onder de coaches hebben ook gereageerd. Snelle zegt erg geschrokken te zijn van de BOOS-uitzending, net als Gordon en Roel van Velzen. Die laatste schrijft dat hij diep respect heeft voor het lef dat alle betrokkenen getoond hebben door met deze verhalen naar voren te komen.

Oud-kandidaten vertelden in de aflevering van BOOS over juryleden Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen.

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: ‘Ik verstijfde, en we hadden seks’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here