Home Suriname Staatshoofden leggen slechts statements af; journalisten boos

Staatshoofden leggen slechts statements af; journalisten boos

185
0
staatshoofden-leggen-slechts-statements-af;-journalisten-boos

foto

De presidenten Irfaan Ali van Guyana en Jair Bolsonaro van Brazilië komen vandaag in Suriname aan voor overleg.


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro die niet gevaccineerd is tegen het coronavirus, en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali zullen later op de dag in Suriname aankomen. Er zal een samenwerkingsovereenkomst getekend worden. De presidenten Chan Santokhi, Ali en Bolsanoro geven daarna elk een verklaring. Er zal geen gelegenheid zijn voor journalisten om vragen te stellen. Journalisten zijn er niet over te spreken dat ze geen vragen mogen stellen en alleen naar boodschappen moeten komen luisteren. Vragen stellen hoort bij het vak. Op grond van deze beperking, ondanks protest hiertegen, hebben diverse journalisten besloten niet lijfelijk aanwezig te zijn. Er zal wel verslag worden gedaan van het bezoek.Alven Roosveld, directeur van de Communicatie Dienst Suriname (CDS), heeft in een informatiesessie met journalisten aangegeven hoe het op de dag er aan toe zal gaan. Ali is voor enkele uren op werkbezoek. Bolsonaro komt op een officieel staatsbezoek, licht Roosveld toe. Ali komt 90 minuten eerder aan op ‘Zanderij’ en zal ook 90 minuten eerder op het paleis aanwezig zijn. Om 18.00 uur zullen de presidenten in Torarica een ‘joint declaration’ tekenen en ‘statements’ geven.

Naast het geen vragen mogen stellen aan de president, zijn de persbadges die donderdag verstrekt moesten worden aan journalisten, ook niet op tijd afgekomen. Aan de media is meegedeeld dat de badges vandaag tussen 6.30 en 9.00 uur kunnen worden opgehaald. Voor de zoveelste keer zijn badges weer laat klaar, terwijl ruim van tevoren een staatsbezoek wordt gepland. 

Dat Bolsonaro niet gevaccineerd is – hij is faliekant tegen de covidvaccinaties – hoeft volgens Roosveld geen probleem te zijn. Voor presidenten gelden andere regels, geeft hij aan. In Suriname geldt er ook geen vaccinatieplicht, benadrukt hij. Brazilië heeft dinsdag een nieuw recordaantal dagelijkse Covid-19-gevallen van meer dan 137.000 geregistreerd. Bolsonaro blijft overnachten en vertrekt vrijdag naar Guyana.

President Bolsonaro komt naar Suriname om de hernieuwde relatie te consolideren, meldt CDS. De landen hebben een rijke historie op het gebied van bilaterale en multilaterale samenwerking. Het eerste officiële contact vond plaats op 21 juli 1976, tijdens het bezoek van de toenmalige Surinaamse premier Henck Arron aan Brasilia, waarbij de twee regeringen destijds drie bilaterale verdragen aangaande culturele, handels- en technische samenwerking aangingen. Ook werd een gezamenlijke Braziliaans-Surinaamse commissie opgericht voor het verdiepen van de onderlinge betrekkingen. In 2020 hebben de landen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend over het bestrijden van malaria en de Ziekte van Chagas alsook assistentie van Brazilië op het vlak van cyber security.

De twee naties willen een hechtere relatie met meer diepgang. Tijdens de besprekingen zal het intensiveren van de samenwerking met het oog op wederzijds voordeel, de leidraad zijn van constructieve deliberaties en in initiële discussies. Het tegengaan van grensoverschrijdende misdaad, drugshandel en het creëren van een veiligere regio zijn ook enkele van de agendapunten. Brazilië kan als grote speler met veel investeerders, verder een cruciale rol spelen in het ontwikkelen van de ophanden zijnde Surinaamse olie- en gasindustrie.