Home Suriname Oogheelkundige zorg AZP op de helling

Oogheelkundige zorg AZP op de helling

149
0
oogheelkundige-zorg-azp-op-de-helling

foto


In het Suriname Eye Center (SEC) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) worden er al geruime tijd minder oogoperaties gedaan door herhaaldelijk gebrek aan materiaal. Hierdoor is belangrijke diagnostiek bij vooral diabeten niet meer mogelijk. Een deel van de apparatuur is sinds twee jaar defect en afgeschreven en een ander deel is dringend aan vervanging toe.

De oogartsen trekken al even lang aan de bel bij de directie, maar hebben vernomen dat het AZP financieel niet in staat is om deze noodzakelijke investeringen te doen. Aan de regering is via de minister van Volksgezondheid enkele weken geleden een verzoek voor financiering gedaan, luidt Jerrel Pawiroredjo, hoofd SEC en vakgroep Oogheelkunde, de noodklok.

Intussen vordert de bouw van het nieuwe Oogcentrum voor geheel Suriname gestadig, maar dit gebouw zal zonder apparatuur niet goed benut kunnen worden. Mede met sponsoring van de Kirpalani Foundation en Iamgold kan in elk geval de huisvesting als belangrijke randvoorwaarde veilig gesteld worden en is er binnenkort werkplek voor 14 oogartsen.

Vier jaar geleden heeft de vakgroep een traject van versneld opleiden van jonge oogartsen ingezet om de landelijke dekkingsgraad te vergroten. Als aanmoediging is het echter erg belangrijk dat de jonge artsen voor het dure buitenlandse gedeelte van hun studie een zachte lening van de overheid kunnen krijgen.

Door de economische crisis is het SEC de afgelopen jaren helaas niet in staat geweest om oogmissies naar de dorpen in het verre binnenland en Nickerie en Albina uit te voeren waar er nu een grote achterstand is ontstaan, deelt Pawiroredjo mee. In Nickerie bijvoorbeeld is de wachtlijst voor een staaroperatie opgelopen tot meer dan 700 patiënten.

Met de overheid zal overleg gevoerd worden hoe deze missies kunnen worden hervat. De aanschaf van essentiële apparatuur en instrumentarium heeft op dit moment echter hoge prioriteit voor de continuïteit van de oogheelkundige zorg van geheel Suriname, nu deze volledig dreigt vast te lopen.