Home Suriname Guatemala: Eis tot 30 jaar cel voor mensensmokkelaars

Guatemala: Eis tot 30 jaar cel voor mensensmokkelaars

168
0
guatemala:-eis-tot-30-jaar-cel-voor-mensensmokkelaars

foto

Guatemala’s president Alejandro Giammattei spreekt het algemene debat toe van de 76e zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York City, VS, 22 september 2021. (Foto: Reuters)


De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei presenteerde vrijdag een initiatief aan het Congres om de gevangenisstraffen voor mensensmokkelaars drastisch te verhogen, met straffen tot 30 jaar voor de ergste overtreders. Guatemala is jarenlang een belangrijk doorvoerland geweest voor verarmde Midden-Amerikaanse migranten – waaronder Guatemalteken – die de verraderlijke reis door Mexico naar de Verenigde Staten maken op zoek naar een beter leven.Maar de regering van Guatemala heeft getracht hard op te treden tegen mensensmokkelbendes nadat tientallen migranten zijn omgekomen bij spraakmakende incidenten, hetzij door overbevolking in transportvoertuigen of door toedoen van criminele groepen.

Giammattei stelde voor om de straffen voor smokkelaars, ook wel “coyotes” genoemd, te verhogen tot 10 tot 30 jaar. Volgens de Guatemalteekse wet kunnen mensensmokkelaars tot nog toe 2 tot 5 jaar krijgen.

“Ik herbevestig de toezegging van mijn regering om de gevangenisstraffen tegen coyotes en mensenhandelaars aan te scherpen”, zei Giammattei in een toespraak voor het Congres, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten ook mensensmokkelaars zouden moeten uitleveren. In het voorstel staat dat als smokkelaars minderjarigen, zwangere vrouwen of migranten vervoeren die onmenselijk worden behandeld, de straffen nog hoger kunnen zijn.

De aankondiging van Giammattei komt weken nadat 55 voornamelijk Guatemalteekse migranten omkwamen toen de overvolle vrachtwagen die hen door Zuid-Mexico vervoerde, kantelde.

De Guatemalteekse president riep op tot een nationale urgentie van de hervorming. Maar de veranderingen moeten eerst worden besproken en de goedkeuring krijgen van ten minste tweederde van de 160 leden van het Congres. Het wetsvoorstel lijkt een goede kans te maken om te worden aangenomen, aangezien de regerende partij de nodige stemmen zou kunnen krijgen door allianties en de steun van andere partijen.

Guatemalteekse migratie-autoriteiten zeiden vrijdag dat ze ook een andere mogelijke karavaan van migranten in de gaten hielden die in het weekend Honduras zou verlaten en Guatemala zou proberen over te steken.