Home Suriname Redan: CT-scans moeten betaalbaar blijven

Redan: CT-scans moeten betaalbaar blijven

165
0
redan:-ct-scans-moeten-betaalbaar-blijven

foto

AZP heeft vrijdag zijn gerenoveerd CT-scan centrum in gebruik genomen.


Het gerenoveerde CT-scan centrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is vrijdag in gebruik genomen door president Chan Santokhi. Algemeen directeur van AZP, Claudia Marica-Redan, vindt dat het maken van scans betaalbaar moet blijven voor de gemeenschap en dat de frequentie hiervan ook wordt opgevoerd. Op dit moment dekt een zorgverzekeraar één scan per jaar per patiënt. Dit is niet altijd reëel en zal aangepast moeten worden.

Dit belangrijke project kon uitgevoerd worden mede dankzij het vertrouwen, financiering en goedkeuring van het transformatieproces door de regering, merkt Redan op. In het centrum prijkt een nieuw High Tech scanapparaat. De renovatie is tot stand gekomen op basis van een goed onderbouwd bedrijfsplan, geschreven door het radiologisch team van het ziekenhuis onder leiding van medisch hoofd Radiologie Iswardath Thakoer. Uiterlijk eind maart zal het centrum versterkt worden met nog een aantal radiologische apparaten dat is gedoneerd door het Japans bedrijf Unox.

“Het AZP moet in de toekomst dit soort apparaten zelf kunnen aanschaffen met een prudent beleid”, geeft president Santokhi aan. “We moeten naar een healthy lifestyle toe werken en de gezondheidszorg veranderen van een curatief naar een preventief beleid,” voegt hij daaraan toe, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Samen met de minister van Volksgezondheid zal zij in gesprek gaan met de zorgverzekeraars hoe dit probleem opgelost kan worden. Per slot van rekening is het de bedoeling dat de gehele bevolking van Suriname gebruik moet kunnen maken van de CT-scan, in het bijzonder alle patiënten die de afdeling Radiologie van het AZP bezoeken.

Bij de ingebruikname waren ook aanwezig onder andere de ministers Amar Ramadin van Volksgezondheid, Krishna Mathoera van Defensie, het medisch en radiologisch team van het AZP en de donateurs; Newmont Suriname, Staatsolie en RUBIS West Indies Limited Suriname.