Home Suriname Indonesië schenkt US$ 100.000 voor culturele projecten

Indonesië schenkt US$ 100.000 voor culturele projecten

77
0
indonesie-schenkt-us$-100.000-voor-culturele-projecten

foto


Indonesië zal drie gemeenschapsontwikkelingsprojecten, mede gericht op het uitdragen van het rijke Surinaams-Javaans cultureel erfgoed, voor ruim US$ 100.000 financieren. Dit in het kader van de historisch-culturele samenwerking die de twee landen met elkaar hebben.

Met deze geste van de Indonesische regering zal een Culinaire, Ambacht- en Kunstmarkt worden ingericht op de voormalige suikerrietplantage te Mariënburg in het district Commewijne, onder leiding van het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Mariënburg is de plaats geweest waar de eerste Javaanse immigranten zijn geplaatst en alwaar een deel van hun nakomelingen nog steeds woont.

Via de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie zal volgens Javaans ontwerp een documentatiecentrum op het Sana Budaya-complex worden opgezet. Tevens zal door de vereniging ook een boek 130 jaar Jawa Suriname worden gepubliceerd, handelende over levensverhalen van Javaanse immigranten en hun nakomelingen in Suriname en specifiek hoe zij geïntegreerd zijn in de Surinaamse samenleving.

Deze projecten zullen ook een positieve spin-off hebben op de creatieve industrie, het toerisme in en naar Suriname alsook mogelijkheden bieden tot het benutten en geven van bekendheid aan het Javaans Cultureel Erfgoed in Suriname. De planning is dat deze projecten nog voor het einde van het tweede kwartaal van dit jaar worden afgerond, meldt het Directoraat Cultuur.