Home Suriname Amoksi: Handhaving covid-maatregelen grootste uitdaging

Amoksi: Handhaving covid-maatregelen grootste uitdaging

15
0
amoksi:-handhaving-covid-maatregelen-grootste-uitdaging

foto

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie gaat in De Nationale Assemblee in op de stand van zaken rond handhaving van de covid-maatregelen. (Foto: DNA)


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt dat de handhaving van de Covid-maatregelen nog een uitdaging is wat de illegale feesten betreft. De grootste uitdaging is om ze in kaart te brengen. Het Korps Politie Suriname heeft ondersteuning van Defensie en het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken. Verwacht wordt dat de activiteiten opgevoerd zullen worden om de handhaving richtig te blijven doen.

In De Nationale Assemblee zijn vragen gesteld donderdag over de handhaving. De regering gaat dinsdag antwoorden op diverse vraagstukken die aan de orde zijn gesteld. Amoksi legde uit dat op drie sporen gezorgd wordt voor de handhaving. Het gaat om de Covid-brigade, operatie Veilig Suriname en de reguliere diensten. Covidhandhaving is nu onderdeel van operatie Veilig Suriname, die landelijk plaatsvindt. Er wordt uniform opgetreden.

In Paramaribo en Wanica zijn twee speciale teams ingesteld. Er wordt van twee locaties uitgerukt; van politiebureau Keizerstraat en De Nieuwe Grond in Wanica. Er is ondersteuning van Defensie, het Korps Penitentiaire Ambtenaren en de Bijstandsdienst Suriname. Er zijn middelen gereserveerd voor de operatie Veilig Suriname. Het tempo wordt bepaald aan de hand van de middelenvoorziening, legde de minister uit.

Ook het korps is getroffen door de covid-pandemie. Vanaf maart 2020 tot en met 31 december 2021 zijn 216 medewerkers positief getest op het coronavirus. 350 personen zijn in quarantaine geplaatst. Zeven medewerkers hebben het leven gelaten door de gevolgen van Covid-19.  Vorig jaar zijn 18.194 personen opgebracht die de covid-maatregelen hebben overtreden. 103.635 personen, 71.338 voertuigen en 1.199 winkels zijn gecontroleerd. Elk weekend zijn er data beschikbaar.