Home Nederland Rechtszaak van start over moordcomplot tegen Pakistaanse dissident

Rechtszaak van start over moordcomplot tegen Pakistaanse dissident

66
0
rechtszaak-van-start-over-moordcomplot-tegen-pakistaanse-dissident

De 31-jarige man die wordt verdacht van het beramen van een moordaanslag op een Pakistaanse blogger in Rotterdam, wilde hem niet echt vermoorden. Dat werd vandaag aangevoerd in een rechtbank in Londen, waar de verdachte, die in de Britse hoofdstad woont, terechtstond.

Volgens de Britse aanklager had de verdachte wel degelijk het voornemen om mensenrechtenactivist Ahmad Waqass Goraya uit de weg te ruimen. Die werd in februari vorig jaar door de politie uit zijn Rotterdamse woning gehaald na een tip van veiligheidsdiensten dat hij op een Pakistaanse dodenlijst stond. Goraya is vervolgens ondergedoken.

De verdachte had volgens de Britse justitie grote schulden. Hij zou enthousiast hebben gereageerd op een verzoek van ene ‘MudZ’ om Goraya te vermoorden, in ruil voor 100.000 pond. De aanklager gaat ervan uit dat hij werd aangestuurd vanuit Pakistan.

Kritiek

Goraya is een prominente Pakistaanse dissident met tienduizenden volgers op Twitter. Hij zet zich in voor vrijheid van meningsuiting en scheiding van kerk en staat. Ook schrijft hij regelmatig over mensenrechtenschendingen, de verdwijning van Pakistaanse activisten en journalisten en over corruptie binnen het Pakistaanse leger en de overheid.

In de rechtbank kwam naar voren dat Goraya een blog op Facebook had geplaatst waarin hij het Pakistaanse leger belachelijk maakte, meldt de BBC. In het bericht zou hij ook over vermeende mensenrechtenschendingen hebben geschreven.

Bewijs

Volgens de aanklager is Goraya’s kritische houding ten opzichte van Pakistan de reden dat hij op een dodenlijst stond. De 31-jarige verdachte zou daarvoor dus als huurmoordenaar zijn ingeschakeld.

De aanklager zei over bewijsmateriaal te beschikken in de vorm van onder meer berichten op de telefoon van de verdachte. Die laatste zou het bestaan van dat bewijs niet ontkennen, maar aanvoeren dat hij nooit de intentie had om de blogger echt te vermoorden, hoewel hij het geld wel wilde houden.

Over twee weken wordt de uitspraak van de rechter verwacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here