Home Nederland Onderzoek: Engelse rivieren vervuild door ‘chemische cocktail’

Onderzoek: Engelse rivieren vervuild door ‘chemische cocktail’

278
0
onderzoek:-engelse-rivieren-vervuild-door-‘chemische-cocktail’

Het is slecht gesteld met de waterkwaliteit in de meeste Engelse rivieren, concludeert een onderzoekscommissie van het Britse parlement. Volgens de commissie is sprake van een “chemische cocktail” van rioolwater, drijfmest en plastic, veroorzaakt door jarenlange bezuinigingen op waterzuivering.

Volgens de commissie lozen waterbedrijven regelmatig onbehandeld of slechts gedeeltelijk gezuiverd afvalwater in rivieren, terwijl dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden is toegestaan. Ook raken veel rivieren vervuild door landbouwafval, stellen de onderzoekers. Als voorbeeld noemen ze vloeibare mest, die in het oppervlaktewater kan leiden tot schadelijke algengroei.

Natte doekjes

Plasticvervuiling komt ook veelvuldig voor in de Engelse rivieren, concludeert de commissie, onder meer via schoonmaak- en hygiëneproducten die plastic bevatten. Net als vetten en oliën die in de gootsteen of het toilet worden weggespoeld, kunnen deze afvalstromen opstoppingen veroorzaken in het riool. De onderzoekers zeggen dat daardoor uiteindelijk “riffen van natte doekjes” ontstaan in de rivieren.

Ook maken ze melding van “vetbergen zo groot als blauwe vinvissen” die uit riolen moeten worden verwijderd. Dat kost zo’n 100 miljoen pond per jaar, stellen ze, omgerekend zo’n 120 miljoen euro.

Zogeheten vetbergen komen vaker voor in Engeland, zoals in Londen. Toenmalig Engeland-correspondent Tim de Wit maakte in 2018 deze video over een “monstervetberg” in het riool onder de wijk Whitechapel:

Zo ontstond de vetberg in het riool van Londen

De slechte waterkwaliteit heeft negatieve gevolgen voor vissen en planten in de rivieren. Zoetwatersoorten als de zalm lopen gevaar, staat in het onderzoek. In 39 van de 42 rivieren waarin de wilde zalm voorkomt, zou deze soort in zijn bestaan worden bedreigd. “Er zijn ook andere bedreigingen voor de zalm, maar de vervuiling van rivieren is wel een serieuze”, staat in het onderzoeksrapport.

Ook is slechts in één rivier in het land het water schoon genoeg om in te zwemmen en zelfs daar zijn mensen ziek geworden, aldus de commissie. De commissieleden roepen de Britse regering op om maatregelen te nemen die de waterkwaliteit blijvend verbeteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here