Home Suriname Venezuela: Oppositie wint spannende stemming in thuisregio Chávez

Venezuela: Oppositie wint spannende stemming in thuisregio Chávez

81
0
venezuela:-oppositie-wint-spannende-stemming-in-thuisregio-chavez

foto

Sergio Garrido houdt de vlag van Barinas, Venezuela, vast na het verslaan van de kandidaat van de regering bij de gouverneursverkiezing. (Getty Images)


De oppositie van Venezuela heeft een historische overwinning behaald in een spannende herhaling van de gouverneursverkiezingen in Barinas, een regio die meer dan twee decennia wordt geregeerd door de familie van wijlen president Hugo Chávez. Volgens de resultaten die zondag laat bekend werden gemaakt, versloeg oppositiewetgever Sergio Garrido (54) de kandidaat van de regerende partij, Jorge Arreaza (48). Arreaza was als vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken van het land en de schoonzoon van Chávez.

Garrido, die volgens de Nationale Kiesraad (CNE) 55,36 procent van de stemmen won, juichte het resultaat toe. “Met de eenheid en kracht van ieder van jullie zijn we erin geslaagd om obstakels en tegenspoed te overwinnen ondanks alles wat we hebben moeten doorstaan”, schreef Garrido op Twitter.

Arreaza gaf zijn nederlaag toe voordat de resultaten bekend werden gemaakt door te tweeten “we hebben het doel niet bereikt” om te winnen.

De herhaling van de gouverneursverkiezingen in de deelstaat Barinas, waar de vader en broers van Chavez sinds 1998 de politieke macht hebben, werd gehouden te midden van wijdverbreide beweringen over inmenging van de regeringspartij.

Een eerste verkiezing op 21 november werd door een rechtbank geannuleerd nadat oppositielid Freddy Superlano leek te gaan winnen. Het markeerde de eerste nederlaag in Barinas in 23 jaar voor de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), nu onder leiding van president Nicolás Maduro.

Het Hooggerechtshof van Venezuela, een van de vele overheidsinstanties die als loyaal worden beschouwd aan de regering van Maduro, heeft een verzoek van de waakhond van de overheidsfinanciën ingewilligd om Superlano “ongeschikt” te verklaren vanwege “administratieve en strafrechtelijke onderzoeken” naar beschuldigingen van corruptie en beval nieuwe verkiezingen die zonder hem moesten worden gehouden.

Superlano werd op 29 november gediskwalificeerd, terwijl hij minder dan een procentpunt voorsprong had op Argenis Chávez, een van de broers van Hugo Chávez. De vrouw van Superlano, die werd gekozen als zijn opvolger, werd ook gediskwalificeerd.

Argenis Chávez nam ontslag als gouverneur na de diskwalificatie van Superlano en deed niet mee aan de race voor de speciale verkiezing, waardoor de gouverneur voor het eerst in meer dan twee decennia vrij was van een familielid van Chávez. De regerende partij koos vervolgens Arreaza als kandidaat.

Bij het kiezen van Arreaza zei Maduro dat de regerende partij een nieuwe kandidaat nodig had “om te hulp te schieten”.

Zondag voor zonsopgang verzamelden regeringsleiders en aanhangers van de regerende partij zich in een betoging terwijl ze scandeerden: “Chávez leeft, en in Barinas, gaat het thuisland door!”

Hugo Chávez blijft populair in Barinas voor het herverdelen van de enorme olierijkdom van het land onder de armen, maar wordt ook beschuldigd van de nu miserabele economie van het land en de torenhoge misdaadcijfers.

Oppositieleider Juan Guaido, die door de Verenigde Staten en tientallen andere regeringen wordt erkend als de ware president van Venezuela over Maduro, verwelkomde het resultaat zondagavond in Barinas.

“Mooie Barinas, waar het begon, eindigt”, twitterde hij, verwijzend naar de bakermat van het Chavismo. “Verenigd zullen we de wil verdedigen van een machtige meerderheid die zich niet zal overgeven, en dat ook niet zal doen, totdat we weer democratie zien in Venezuela.”

De herverkiezing van Maduro in 2018 werd door een deel van de internationale gemeenschap afgewezen als onwettig.

Zijn partij won veel bij de stemming van 21 november, die volgens waarnemers van de Europese Unie werd ontsierd door onregelmatigheden, waaronder het wijdverbreide gebruik van staatsmiddelen en “willekeurige diskwalificaties” van uitdagers.

Maduro verwierp de beweringen en noemde de leden van de verkiezingsmissie van de EU die waren gestuurd om de peilingen te observeren “spionnen”.