Home Suriname Ramadhin: Nieuwe loonstructuur herwaardering zorgsector

Ramadhin: Nieuwe loonstructuur herwaardering zorgsector

149
0
ramadhin:-nieuwe-loonstructuur-herwaardering-zorgsector

foto

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid


De Operatie Kamer van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) draait op halve kracht, met alle gevolgen van dien. Ook diverse andere ziekenhuizen hebben te maken met het wegtrekken van kader. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat sinds jaar en dag kader wegtrekt en met de Covid-19 pandemie is het erger geworden. Rijke landen hebben de honoraria enorm opgeschroefd, terwijl landen in ontwikkeling dat niet konden doen. Nagegaan wordt hoe op diverse fronten ingespeeld zal worden op de situatie.

AZP heeft een nieuwe loonstructuur ingediend met een financiƫle herwaardering voor zorgwerkers. De minister zegt dat deze getoetst zal worden naar haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Ook moeten mensen in functiegroepen worden ingedeeld. De nieuwe loonstructuur zal niet klakkeloos worden geaccepteerd. Deze moet ook motiverend zijn voor de zorgsector. Intussen is de situatie alarmerend, waarbij mensen die dringend geopereerd moeten worden, veel te lang wachten op de levensreddende hulp. Familieleden van patiƫnten zijn zeer verontrust, omdat operaties steeds worden uitgesteld door gebrek aan personeel.

Ramadhin voert aan dat geruime tijd weinig is gedaan om het probleem structureel op te lossen. Zo is er geen geld gestopt in het fonds bij de Nationale Ontwikkelingsbank om artsen naar het buitenland te sturen om zich te specialiseren. Zij kunnen een lening nemen, maar er was geen geld gestort. In september 2020 is het fonds aangevuld waardoor artsen weer naar het buitenland konden voor specialistische studie. Vorig jaar is ook een fonds opgericht voor studie van verpleegkundigen.

Er zijn volgens de minister meerdere initiatieven ondernomen voor behoud van kader in de zorgsector. Geld is de grootste uitdaging, waarbij Covid-19 een extra druk heeft gelegd. Diverse landen in ontwikkeling hebben te maken met het fenomeen van wegtrekken van kader. De nieuwe loonstructuur zal versneld worden besproken en nagegaan zal worden hoe snel deze gerealiseerd kan worden, zegt de minister. “Wij kunnen ons niet alleen bezighouden met het aantrekken van personeel uit andere landen”, stelt Ramadhin. Er is geen duidelijk plan ontwikkeld om mensen te behouden.