Home Suriname Column: Politieke Borrelpraat 696

Column: Politieke Borrelpraat 696

68
0
column:-politieke-borrelpraat-696

foto


“Soms griezel je van de staaltjes van de hedendaagse dictators.”

“Ai, zoals president Tokajev van Kazachstan, die geeft toestemming aan z’n leger: ‘gericht schieten met scherp zonder waarschuwing.”

“Maar dat verwacht je niet van zo een goed uitziende man, eerder van een stuurse ouwe bok, zo een Pinochet-type.”

“Ken je de uitdrukking: een wolf in schaapskleren?”

“En Poetin stuurde op verzoek snel troepen om de orde te helpen herstellen.”

“Tuurlijk, Kazachstan was vroeger deel van de Sovjet-Unie en zit vol met uranium en aardolie.”

“En Rusland en Kazachstan hebben een gemeenschappelijke grens die zo een 7.000 kilometer lang is.”

“Jeetje, dat is bijna de afstand tussen Paramaribo en Parijs.”

“Maar het is geen kunst om met schieten op ongewapende burgers de orde te herstellen.”

“Maar zie wat het gebrek aan een centraal gezag in Haïti veroorzaakt: zwaarbewapende benden nemen hele gebieden over en knallen iedereen neer die hen niet bevalt, zoals die journalisten laatst.”

“Wil je dan zo een leider hebben zoals die Duterte van de Filipijnen? Die dreigt nu niet-gevaccineerden die het thuisblijfverbod overtreden op te sluiten.”

“Maar wat voor keuze heeft hij in dat dichtbevolkt land met zo een enorme stijging van het aantal omicron-besmettingen?”

“Hij moet doen net als wij, blijven praten, praten en praten met de niet-gevaccineerden en hen met sakafasi proberen over te halen zich te gaan vaccineren.”

“Da wat vind je van die antivaxxers in Guadeloupe die ziekenhuispersoneel aanvallen en zelfs zakjes plasje naar hen gooien?”

“Ze gaan president Macron tot een Dirty Duterte maken, want no mek’a Fransman dati kies’ wan takru winti.”

“Jullie doen alsof dit soort figuren en situaties alleen in het buitenland voorkomen; kijk ook in eigen huis.”

“Ja, steek de hand in eigen borst of borsten, dus in eigen boezem.”

“Oké, eentje met meer smondwerk dan verstandelijk vermogen zegt dat hij geen boete gaat betalen wegens z’n illegaal feest met meer dan 2000 aanwezigen en zeker 20 muziekgroepen.”

“Deze brulbaala wilde wijzen dat hij ook een duizendkoppige aanhang heeft, concurrentie met zijn voorzitter. Die deed het met geld uit de helikopter gooien.”

“Maar er is een andere concurrent binnen de Abobbie-gelederen en die is door de partijleiding voor zes weken geschorst.”

“O, je bedoelt onze ontevreden Tigri-barba. Die zegt dat hij geen tijd heeft voor deze poppenkast.”

“Groot gelijk heeft hij. Wil je als partijleiding echt wat doen, royeer hem dan. Maar een lawsi schorsing  en excuses aanbieden is een lachertje.”

“Dan bepalen een paar leerkrachtenbonden of de scholen opengaan of gesloten blijven.”

“Maar in het weekend is met de bonden gesproken en dan zullen we horen: het was een goed gesprek, jajaja. Kon dat goed gesprek dan niet vooraf plaatsvinden?”

“Dan bepaalt de politiebond wanneer de korpschef met ontslag gaat, hoe lang de functie wordt waargenomen, straks wie in z’n plaats komt en dat soort beleidsdingen.”

“En ook hier horen we achteraf: het was een goed gesprek. Volgens mij is dit ons systeem: eerst klappen, schoppen en bijten en daarna een goed gesprek hebben, waarbij de plooien worden gladgestreken.”

“Dan hebben de eigenaren van de drie skalians die onbruikbaar zijn gemaakt door het OM zich gewoon niet aangemeld op het Parket.”

“Dan is de tijd van brieven schrijven voorbij. Het OM moet net als onze Franse buren doen: met behulp van het leger alle skalians opblazen. Afgelopen.”

“Dan is het ook afgelopen met het OM; ze krijgen meteen een belletje met: ‘we komen eraan! Stelletje #$&%!!”

“Je zal verbaasd staan als je hoort wie de werkelijk eigenaren van die skalians zijn, ook van die achttien die actief zijn op het stuwmeer, straks ons Kwikmeer.”

“Wedden dat die over een half jaar daar nog lustig goud staan te zuigen en kwik te spugen?”

“Dus de overheid moet liever maar geen wetten en regels uitvoeren? Laat die orga’s maar hun gang gaan, let them go their gang.”

“Jeetjes, wat een negatieve opstelling. Zoiets als: ‘we gaan toch allemaal eens dood, dus maak maar een potje van het leven. San j’e span!”

“Beste jongere vriend in ons midden, maar dat willen we toch? Dit volk schijnt al sinds de koloniale tijd een ingeboren neiging te hebben om wetten en regels te overtreden.”

“Nou, dit geldt maar voor een deel van ons volk. Een ander deel wil juist meer wet- en regelgeving.”

“Maar juist dat deel heeft geen politieke power. Dat staat maar onmachtig te roepen als blèrenden in de woestijn.”

“Dan hoe gaan we hieruit komen?”

“Ik heb hoop, want de president is begonnen met een serie werkbezoeken. Eerst het ministerie van Financiën en daarna de Centrale Bank.”

“Maar ook hij benadrukte: genoeg mooie plannen, maar ze moeten uitgevoerd worden.”

“Klopt. Daar wachten wij ook al zo lang op. Zolang horen we mooie beloften, ‘even geduld hebben’, vele woorden, maar de uitvoering blijft steeds steken in een plakkerig web van smalle partijpolitieke belangen.”

“Eenieder wil eerst zijn nyan maken, de eigen belangen veilig stellen en dat van anderen dwarsbomen. En ergens in de verte staat het nationaal belang verwaarloosd, vermagerd en tot het bot uitgekleed te huilen met een bedelend en trillend uitgestoken handje.”

“Werkelijk. Kijk naar ons kiesstelsel: het was oneerlijk, het is oneerlijk en het zal oneerlijk blijven, alle mooie kronieken en andere artikelen ten spijt.”

“Hetzelfde met de ordening van de kleinschalige goudwinning: het was ongeordend, het is ongeordend, het zal ongeordend blijven, tot het goud op is en of de goudprijs zwaar daalt.”

“Ik weiger te geloven in dit uitzichtloos beeld.”

“Zeg me dan hoe wij daar binnen een paar jaren verandering in gaan kunnen brengen. Met een Duterte? Een Loekachenko van Wit-Rusland? Een Taliban? Een Poetin? Of is die glad pratende Rutte beter?”

“Het zal vanuit onze gezamenlijke drang tot verbetering moeten komen. Maar we moeten niet denken dat we dat in een paar jaren zullen klaren. Het zal minstens een volle generatie duren.”

“Oké, let’s start now. Proost op de ontkiemende verbetering. Let it grow.”

“Yesss.”

 Rappa