Home Suriname Alarmerende situaties in OK’s door wegtrekken kader

Alarmerende situaties in OK’s door wegtrekken kader

161
0
alarmerende-situaties-in-ok’s-door-wegtrekken-kader

foto


Dringende operaties kunnen niet worden uitgevoerd omdat veel deskundig kader dat werkzaam was in de operatiekamers van verschillende ziekenhuizen, is weggetrokken. Familieleden van zieken zijn radeloos. Operaties worden enkele keren uitgesteld, terwijl patiƫnten zienderogen achteruit gaan. De situatie is alarmerend, bevestigt Claudia Redan, algemeen directeur van Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Ook in andere ziekenhuizen zijn veel deskundigen weggetrokken, weet ze als voorzitter van de Nationale Ziekenhuis Raad.

Wat de Operatie Kamer (OK) betreft is 40 tot 50% naar het buitenland vertrokken. “Er is een klein team ter beschikking dat dag en nacht werkt. Er worden veel te lange uren gemaakt. De beschikbare OK’s zijn gehalveerd”, illustreert Redan de zorgwekkende situatie. Ook in andere ziekenhuizen is hetzelfde beeld te zien. Over deze situatie is vaker aan de bel getrokken, maar tot nu toe is er geen oplossing gekomen. Ziekenhuis-directies houden hun hart vast als de opnamen zullen toenemen door de vijfde covid-golf.

De oplossing van het probleem is om zorgpersoneel beter te waarderen. Het personeel in de zorgsector is het enige nog als strategische groep in Fiso. Zolang de mensen niet beter beloond worden, zullen ze wegtrekken. Er wordt personeel voor OK opgeleid, maar als de waardering niet gegeven wordt, gaan ook personen die opgeleid worden, weg. Dit jaar wordt gestart met de tweede groep, maar het is dweilen met de kraan open.

Intussen worden mensenlevens op het spel gezet. Personen die geopereerd moeten worden, krijgen te horen dat de ingreep weer wordt verschoven. Intussen gaan ze verder achteruit. Familieleden kunnen nergens aankloppen voor hulp, terwijl hun geliefden voor hun ogen wegkwijnen.