Home Suriname Recordaantal Nicaraguanen vroeg asiel aan in Costa Rica

Recordaantal Nicaraguanen vroeg asiel aan in Costa Rica

78
0
recordaantal-nicaraguanen-vroeg-asiel-aan-in-costa-rica

foto

Nicaraguaanse migranten vullen documenten in op het migratiekantoor in San Jose om verblijf te vragen in Costa Rica vanwege de onrust in hun land. (Foto: Reuters)


Een recordaantal Nicaraguanen zocht in 2021 zijn toevlucht in het naburige Costa Rica. Dat hebben de Costa Ricaanse immigratieautoriteiten vrijdag gezegd te midden van een wijdverbreid politiek hardhandig optreden tegen tegenstanders van de oude Nicaraguaanse leider president Daniel Ortega.Costa Rica ontving vorig jaar 53.000 vluchtelingenaanvragen van Nicaraguanen. De asiel aanvragen namen vooral in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen in november toe. Ortega heeft in november voor de vierde keer op rij een ambtstermijn in de wacht gesleept nadat hij politieke rivalen gevangen had gezet.

“Het is het grootste aantal vluchtelingenaanvragen van Nicaraguanen dat we in de geschiedenis hebben ontvangen”, vertelde Daguer Hernandez, de adjunct-directeur van het migratiebureau van Costa Rica, aan Reuters. “Het komt zeker in de buurt van de cijfers die tijdens de oorlog van de jaren tachtig zijn ontvangen, maar daar hebben we geen gegevens van”, zei hij.

In 2019, een jaar nadat de protesten tegen de regering en de daaropvolgende repressie door de regering, Nicaragua op zijn kop hadden gezet, verzochten 31.600 vluchtelingen om hun toevlucht in Costa Rica. De aanvragen namen af ​​tijdens de pandemie, maar escaleerden in de tweede helft van 2021 fors in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten als ondemocratisch werden bekritiseerd.

Onder degenen die Nicaragua ontvluchtten was Gema Martinez (31) die zei dat ze was gearresteerd voor deelname aan een oppositiegroep genaamd Alianza Civica. “Het is heel moeilijk om te vluchten en erg duur om te leven in Costa Rica, maar het is noodzakelijk”, zei Martinez.