Home Nederland Oscarwinnende liedjesschrijver Marilyn Bergman (93) overleden

Oscarwinnende liedjesschrijver Marilyn Bergman (93) overleden

216
0
oscarwinnende-liedjesschrijver-marilyn-bergman-(93)-overleden

In de Verenigde Staten is Marilyn Bergman op 93-jarige leeftijd overleden. Met haar man Alan maakte ze furore als tekstschrijver van liefdesballades voor vooral films en televisie.

De twee trouwden in 1958 en maakten samen liedjes voor veel populaire films en tv-series in de jaren 60, 70 en 80. Ze kregen zestien Oscarnominaties, waarvan ze er drie verzilverden. Ook wonnen ze voor hun teksten meerdere Grammy Awards en Emmy Awards.

De Oscars kregen ze voor het door Noel Harrison gezongen Windmills of Your Mind uit The Thomas Crown Affair (1968), voor het titelnummer van The Way We Were (1974) en voor de soundtrack van Yentl (1983). Die laatste twee producties waren samenwerkingen met zangeres en actrice Barbra Streisand.

Met Streisand hadden Marilyn en Alan Bergman een bijzondere band. De zangeres nam meer dan zestig nummers van hen op, waaronder You Don’t Bring Me Flowers, een duet met Neil Diamond. In 2011 publiceerde ze het album What Matters Most, met alleen liedjes die door het echtpaar Bergman waren geschreven.

Streisand denkt met liefde terug aan hun vriendschap en samenwerking, schrijft ze op Twitter:

Het Amerikaanse songwriterskoppel schreef ook teksten voor artiesten als Frank Sinatra, Sting, Aretha Franklin en Michael Jackson. Zo was de tekst van Someone in the Dark van Jacksons Thriller-album afkomstig van Alan en Marilyn Bergman.

Behalve als liedjesschrijver was Marilyn Bergman ook breder actief. Zo was ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse organisatie ASCAP, die zich inzet voor het muzikale auteursrecht. Die functie bekleedde ze van 1994 tot 2009.

Volgens haar zaakwaarnemer overleed Marilyn Bergman gisteren aan ademhalingsproblemen in haar huis in Los Angeles. Haar man Alan (96) was bij haar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here