Home Suriname Voldoende aandacht schenken aan hoofdrekenen

Voldoende aandacht schenken aan hoofdrekenen

72
0
voldoende-aandacht-schenken-aan-hoofdrekenen

foto


Rekenen bestaat uit de deeldomeinen: getallen, verhoudingen, meten en meetkunde. Bij het onderdeel getallen komen aan de orde hoofdrekenen en hoofdbewerkingen. Waarom is hoofdrekenen op tempo zo belangrijk?

Eenieder heeft in het dagelijks leven of in een werkrelatie wel eens met hoofdrekenen te maken. Voor het dagelijks leven is hoofdrekenen samen met schattend rekenen, van eminent belang.

Hoofdrekenen is inzichtelijk rekenen met getallen waarbij o.a. gebruik gemaakt wordt van parate kennis, relaties tussen getallen kunnen leggen. Het beheersen van de verschillende domeinen o.a. breuken, decimale getallen, meten (lengtematen, oppervlakte maten, gewichtsmaten, inhoudsmaten, klokkijken, wegsommen ) enz.. is een must.

 

Bij hoofdrekenen moet men de handigste en snelste strategie kiezen om rekenproblemen uit het hoofd op te lossen. Let wel zonder gebruik te maken van pen en papier. Als leerdoel zal de leerling in leerjaar 8 in staat moeten zijn o.a. 16 x 25 =; 4 : 2 x 3 x 2 = ; 12/1096:3 =, zonder een calculator en wel uit het hoofd moeten oplossen. Vaak zijn er meer strategieën mogelijk, maar de ene strategie is efficiënter en sneller dan de andere.

Doel is dat leerlingen leren inzien wat de handigste strategie is. Hoe meer je uit je hoofd kunt rekenen, hoe meer werkgeheugen en tijd er vrij komt voor het oplossen van lastige sommen. Dus oefening baart kunst.

Het is dus aan te bevelen dat de leerkracht dagelijks 10 a 15 minuten aandacht besteedt aan hoofdrekenen. Ik heb begrepen dat bij de nieuwe aanpak hoofdrekenen zal vallen onder het hoofdstuk automatiseren, mits men het beoogde leerdoel haalt. Rekenen is zeker ondersteunend bij het vak wiskunde bij voortgezette studies.

Ewald Levens