Home Nederland Vredesmacht onder leiding van Rusland schiet Kazachse president te hulp

Vredesmacht onder leiding van Rusland schiet Kazachse president te hulp

20
0
vredesmacht-onder-leiding-van-rusland-schiet-kazachse-president-te-hulp

President Tokajev van het door massaprotesten getroffen Kazachstan heeft de hulp ingeroepen van buurlanden. Volgens de Armeense premier Pasjinian komt er een vredesmacht onder leiding van Rusland om de orde te herstellen in het voormalige Sovjetland.

“Bendes van terroristen” hadden het vliegveld van de grootste stad Almaty overgenomen, zei de president in zijn tweede televisietoespraak in een paar uur tijd. Volgens het Duitse persbureau DPA heeft het Kazachse leger met de inzet van parachutisten de luchthaven ontzet.

In zijn toespraak deed Tokajev een beroep op de CSTO, een militair bondgenootschap met Rusland, Wit-Rusland en andere voormalige Sovjetlanden. Moskou heeft nog niet gereageerd, maar volgens Armenië – op dit moment voorzitter van de CSTO – heeft het bondgenootschap besloten om Kazachstan te hulp te schieten.

‘In buitenland getrainde terroristen’

Kazachstan wordt volgens Tokajev aangevallen door in het buitenland getrainde terroristen. Deze groeperingen zouden de controle hebben overgenomen over belangrijke infrastructuur. Behalve het vliegveld zouden ook zeker vijf vliegtuigen zijn gekaapt door gewapende milities. Of de vliegtuigen zijn bevrijd door het leger is niet bekendgemaakt.

Eerder vandaag riep de president mensen op om vooral niet de straat op te gaan:

Bij de protesten en rellen, die begonnen als reactie op stijgende gasprijzen, zijn volgens de autoriteiten zeker acht leden van veiligheidstroepen om het leven gekomen. Ook zouden 317 agenten gewond zijn geraakt.

Hoeveel demonstranten en andere burgers gewond zijn geraakt, is onduidelijk. Het land is grotendeels afgesloten van internet. Honderden mensen zijn volgens de regering gearresteerd.

De kaart van Kazachstan:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here