Home Suriname Suriname: Land van ‘Commissies en Ministeries’

Suriname: Land van ‘Commissies en Ministeries’

15
0
suriname:-land-van-‘commissies-en-ministeries’

foto


Suriname: oppervlakte 163.820 Km2;  Inwoneraantal  2021 VN cijfers: 591.798.

Suriname is lid van de Caricom sedert 1995. Wij beschikken over natuurlijke rijkdommen waar andere landen in de wereld alleen maar jaloers op kunnen zijn. Een land waar elke Surinamer 1 ha. grond in bezit zou moeten hebben.  Helaas zien wij dat maar 1% van de totale bevolking zich financieel heeft verrijkt. De 99% kan er alleen maar van dromen. Een land met honderden commissies voor elk probleem in ons land. Die adviseren lukraak zonder doel.

“Beste stuurlui aan wal?”

Ik zal een poging wagen zonder pretenties:

Politiek/Bestuurlijk/Rechtsstatelijk

Primair is om de rechtstaat eerst te herstellen. Er moeten fikse straffen komen voor moord, verkrachting, bestuurlijke corruptie en het bedreigen van/c.g. mishandelen van journalisten. Met name de drugsbazen uitleveren aan de VS en al hun bezittingen confisqueren.

Reduceer het aantal ministeries naar 7 

17 Ministers in zo’n klein land heeft een gigantische aanslag op de staatsfinanciën. (Er zijn landen in de regio met veel meer inwoners waarbij de samenstelling van hun regeringen  zelf niet zoveel ministers telt !) Om maar te zwijgen over de pensioenen en tegemoetkomingen voor de ministers en hun gezinnen. Ministeries clusteren werkt transparanter wanneer er op de departementen mensen worden geplaatst met kennis van zaken.

Economie/Landbouw:

Het lidmaatschap van de Caricom heeft Suriname geen voordelen opgeleverd qua economische ontwikkeling. I.p.v. te exporteren naar de Caricom, importeren wij bijkans alles. Vanuit bijvoorbeeld het district Nickerie (als uitvalsweg) kan richting Caricom economisch veel ondernomen worden, maar ook naar de Antilliaanse Eilanden, Miami e.d. Het diversifiëren van met name de Landbouw kan hierin een grote rol spelen (niet alleen rijst- en rijstproducten, doch ook andere gewassen). Het wegvallen van de Venezolaanse export naar Curaçao bijvoorbeeld zou gemakkelijk door Surinaamse exporteurs ingenomen kunnen worden. Weer een gemiste kans.

Een mogelijke oplossing voor de toekomst?: Interesseer grote Land- Tuin- en Akkerbouwbedrijven uit de Europese Unie (Nederland, België, Duitsland) en de VS om zich te vestigen onder voordelige belastingvoorwaarden. De overtollige ambtenaren kunnen dan in dienst treden van deze commerciële bedrijven.

Geef deze bedrijven ruimte voor expansie. De exportopbrengsten in valuta vloeien dan deels terug in Staatskas (belastingen). De eerste 7 jaren mogen deze buitenlandse bedrijven 58% van hun winsten in eigen zak steken; de rest betalen zij aan winst- en investeringsbelasting. De belastingopbrengsten kan de regering stoppen in een Investeringsfonds welke bestemd kan worden voor verdere economische groei voor het Midden- en Kleinbedrijf.

Vervolgens kunnen al die overtollige ambtenaren in dienst treden van deze megabedrijven. Zodoende is het probleem van een waterhoofd Overheidsapparaat dan op termijn opgelost (wie niet wilt meewerken, zal ook niet eten; het zgn Singapore-model).  

Planologie

De inrichting van ons land (met name groot-Paramaribo) is op z’n zachts gezegd een grote chaos. Er wordt lukraak gebouwd zonder rekening te houden met de bevolkingsgroei. Oorzaak: een overbelast wegennet met verkeersinfarcten hetgeen desastreus is voor de economische ontwikkeling. Zie maar de vele ongelukken op de Wijdenbosch brug. Ook de import van personen-voertuigen zal voorlopig moeten worden stopgezet. De weginfrastructuur is hierop niet berekend.

Oplossing: Betrek Nederlandse Planologen bij de herinrichting van het land. Waarom (weer de) Nederlandse? Omdat die tot de beste van de wereld worden gerekend. Hulp vragen aan vrienden is wijsheid en stoelt op daadkracht. Wij zijn elke regenseizoen toeschouwers van de ettelijke overstromingen in de steden, maar doen er niets aan. Het masterplan 2002  o.l.v. Ir. Dharm Mungra zou nu weer uit de kast gehaald moeten worden om deze te implementeren.

Internationaal vliegverkeer

Winston Jessurun van DA’91 heeft in de 90-jaren een plan gelanceerd om van Zanderij een zgn. ’ hub’ te maken. Dit plan had toentertijd voet aan de grond kunnen krijgen als dit idee van DA’91 was uitgewerkt met een toen Taiwanese miljardair (die wilde investeren). Helaas ging de toenmalige Regering mee met de zgn. One-China-Politiek (landen mogen geen zaken doen met Taiwan).

China stak er een stokje voor, want ‘zaken doen met Taiwan was not-done en zou de hulp aan Suriname ondermijnen’. Suriname moet nu aan zijn eigen belang gaan denken, in plaats zich te laten manipuleren door China met haar ‘ one-China- politiek‘.  Elke landing van een vliegtuig op Zanderij genereert duizenden dollars door middel van ‘landingsgeld en de verkoop van brandstof). De SLM kan worden opgedoekt en de werknemers ondergebracht in een nieuwe (niet Staats-) organisatie. Wie durft?

Colvin Overdiep

Rotterdam/Nieuw Nickerie

E: coverdiep@protonmail.com