Home Nederland Brug over Van Starkenborghkanaal geramd, schade valt mee

Brug over Van Starkenborghkanaal geramd, schade valt mee

61
0
brug-over-van-starkenborghkanaal-geramd,-schade-valt-mee

De Dorkwerderbrug in het dorp Aduard ten noordwesten van de stad Groningen kon vanavond enkele uren niet bediend worden, nadat een binnenvaartschip er tegenaan was gevaren. De schade is gering, laat Rijkswaterstaat weten, en de brug is weer vrijgegeven voor bediening.

De Curaçao, een 110 meter lang schip dat is gemaakt om vloeistoffen te vervoeren, raakte met de stuurhut de onderkant van de brug.

Frits Ritzema woont naast de brug en zag de aanvaring gebeuren. “We hoorden een flink geronk van een motor, alsof een schip echt in de ankers ging. We zijn snel naar buiten gelopen en zagen direct dat de stuurhut veel te hoog was. Er was geen houden meer aan. De stuurhut is helemaal in elkaar gedrukt”, vertelt hij aan RTV Noord.

Het is bepaald niet de eerste keer dat een schip tegen een brug over het Van Starkenborghkanaal aanvaart. Ook de Gerrit Krolbrug (mei 2021) en de Paddepoelsterbrug (september 2018) werden aangevaren door een binnenvaartschip.

Op het Van Starkenborghkanaal bij Zuidhorn kwam in oktober 2017 een schip in botsing met de Tafelbrug door een fout van de brugwachter. In juli 2016 verloor een schip zijn complete stuurhut bij een aanvaring met de Dorkwerderbrug. En in juni 2016 kwam hier een binnenvaartschip vast te zitten, dat na het lossen hoger op het water lag.

Meer aanvaringen in Groningen

De afgelopen jaren voer in Groningen ook al eens een binnenvaartschip tegen de Borgbrug over het Eemskanaal (november 2014), ramde een boot een van de bruggen in de Oostersluis (juli 2016) en raakte de Gerrit Krolbrug in Groningen beschadigd door een tankschip (april 2018).

In sommige gevallen waren de bruggen langdurig buiten gebruik en moesten omwonenden kilometers omrijden.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat hebben al die aanvaringen niets met elkaar te maken. “Iedere aanvaring is er één op zich en daarvoor zijn allemaal verschillende oorzaken geweest. Wat de oorzaak van dit ongeval is, wordt nog onderzocht door de politie. Daarover zullen we de komende dagen meer te weten komen.” Tot die tijd is er over eventuele maatregelen ook niets te zeggen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here