Home Suriname Frankrijk bant plastic verpakking groenten en fruit

Frankrijk bant plastic verpakking groenten en fruit

24
0
frankrijk-bant-plastic-verpakking-groenten-en-fruit

foto

De maatregelen maken deel uit van een reeks milieuregels die zijn ingevoerd door president Emmanuel Macron. (Getty Images)


In Frankrijk is sinds nieuwjaarsdag een nieuwe wet van kracht die plastic verpakkingen op de meeste groenten en fruit verbiedt. Komkommers, citroenen en sinaasappels behoren tot de 30 soorten die niet in plastic mogen worden verpakt. Grotere verpakkingen en gesneden of bewerkt fruit zijn vrijgesteld.

President Emmanuel Macron noemde het verbod “een echte revolutie” en zei dat het blijk geeft van de toewijding van het land om plastic voor eenmalig gebruik tegen 2040 uit te faseren.

Meer dan een derde van de groente- en fruitproducten in Frankrijk wordt verkocht in plastic verpakkingen. Overheidsfunctionarissen vinden dat het verbod zou kunnen voorkomen dat er jaarlijks een miljard stuks plastic voor eenmalig gebruik wordt gebruikt.

In een verklaring waarin de nieuwe wet wordt aangekondigd, zei het ministerie van Milieu dat Frankrijk een “buitensporige hoeveelheid” plastic voor eenmalig gebruik gebruikt en dat het nieuwe verbod “beoogt het gebruik van wegwerpplastic terug te dringen en de vervanging ervan door andere materialen of herbruikbare en recyclebare verpakkingsmaterialen te stimuleren”.

Het verbod maakt deel uit van een meerjarenprogramma dat is geïntroduceerd door de regering van Macron en dat ervoor zal zorgen dat plastic in veel industrieën langzaam verdwijnt. Vanaf 2021 verbood het land plastic rietjes, bekers en bestek, evenals polystyreen afhaalmaaltijden.

En later in 2022 zullen openbare ruimtes worden gedwongen om waterfonteinen te voorzien om het gebruik van plastic flessen te verminderen. Tijdschriften en andere publicaties moeten worden verzonden zonder plastic verpakking en fastfoodrestaurants zullen niet langer gratis plastic speelgoed kunnen aanbieden.

Cijfers uit de sector hebben echter hun bezorgdheid geuit over de snelheid waarmee het nieuwe verbod wordt ingevoerd.

Philippe Binard, van de European Fresh Produce Association, zei dat “de verwijdering van plastic verpakkingen van de meeste groenten en fruit op zo’n korte termijn het onmogelijk maakt om alternatieven te testen en tijdig te introduceren en om de voorraden van bestaande verpakkingen op te ruimen”.

Verschillende andere Europese landen hebben de afgelopen maanden soortgelijke verboden afgekondigd, omdat ze toezeggingen nakomen die zijn aangegaan tijdens de recente COP26-conferentie in Glasgow.

Eerder deze maand kondigde Spanje aan dat het vanaf 2023 een verbod op de verkoop van groenten en fruit in plastic verpakkingen zal invoeren om het bedrijfsleven in staat te stellen alternatieve oplossingen te vinden.

De regering van Macron kondigde ook verschillende andere nieuwe milieuregels aan, waaronder regels waarin autoadvertenties worden opgeroepen om groenere alternatieven zoals wandelen en fietsen te promoten.