Home Suriname Column: Politieke Borrelpraat 695

Column: Politieke Borrelpraat 695

236
0
column:-politieke-borrelpraat-695

foto


“Happy new year, broeders.”

“Ja, proost. Gelukkig hebben we een tiental containers minder kruit verknald, dit jaar.”

“Ach, eind dit jaar, als we gewend zijn aan de hoge prijzen, knallen we er weer op los.”

“Dan gewoon 15% invoerrechten erop gooien en de afschietperiode versmallen tot 30, 31 en 1 januari tot 10 uur ’s avonds.”

“En wie z’n rommel op de openbare weg dan nog niet heeft opgeruimd, riskeert een boete van SRD 5.000,- .”

“Hetzelfde voor die ziekelingen die toch blijven doorschieten en een sadistisch genoegen lijken te hebben om de omgeving wakker te doen schrikken.”

“Ik had een buurman die op 1 januari pas om half een z’n pagara afschoot, in plaats van om 12 uur. Het derde jaar ben ik hem gaan vragen waarom hij dat deed.”

“Wat was zijn reden?”

“Hij zei dat als de buurt rond twaalven begon te knallen, alle yorka’s, bakru’s, leba’s, tarantula’s en andere spookgedrochten van de geest naar zijn huis renden om te schuilen. Als ze daar zo hijgend en angstig in zijn garage stonden, schoot hij dan tegen half een zijn pagara af. Dan joeg hij ze weer terug naar waar ze vandaan gekomen waren, zo legde hij me uit.”

“Dit jaar zou die buurman ook onder zijn auto moeten kijken, fu yagi a granaat-bakru gowe.”

“Met een pin eruit, wat een gestoorde figuren herbergen we in dit land.”

“Die staart van die aap van tekenaar Asmo wordt steeds langer, want de onafhankelijke en afhankelijke journalisten stonden weer als één man achter Jason, onze ‘keba nanga lawlaw sani.”

“Terecht stellen onze journalisten dat zij geen genoegen nemen met lawsie excuses. De President moet publiekelijk zijn Vieze terecht wijzen, al bost de coalitie.”

“Wat een zegen zou dat zijn, vooral omdat we dan ook dat waardeloos sujet op Justitie kwijt zouden zijn.”

“Volgens mij wishful thinking, want de Heilige Coalitie zal onder alle omstandigheden blijven bestaan.”

“Maar tenminste rukken de verzamelde journalisten steeds verder op; nu zelfs tot in de vlaggenkamer van Koning Albert Ram von Dien.”

“Wat meer respect voor dé president achter de president.”

“Niets aan de hand, Jason, niets aan de hand. Je krijgt beveiliging van DNV.”

“Geen overbodige luxe. In 2021 zijn er wereldwijd namelijk 45 journalisten vermoord bij de rechtmatige uitoefening van hun taak. En vorige jaren was dit aantal hoger.”

“Klopt, en vergeet niet te noemen dat er het afgelopen jaar een recordaantal van 293 journalisten gevangen zaten. En dan is onze regering goede maatjes met landen die zo handelen tegen journalisten? A no kang!”

“Ik vind dat Jason in korte tijd enorm gegroeid is. Ook tegenover de buitenlandse pers.”

“Laat die bakra’s van weleer zien wat ze als die Robin Hood uit de jungle hebben helpen kweken. Bigi labaria a tron now! Bravo!”

“Dan heb ik diep respect voor de onlangs overleden, altijd zo sympathiek lachende aartsbisschop Desmond Tutu.”

“Klopt, ik ook. Ik keek sprakeloos van emoties naar die eenvoudige, goedkoopst beschikbare kist met maar één familie handruiker erop.”

“Zo had hij dat gewild. Zo een voorbeeld vergeet je nooit meer.”

“Dat noem ik een ware spirituele leider en geen met pracht en praal opgesmukte narcist…”

“Pas op, broeder, de aanduiding narcist is tegenwoordig hier strafbaar.”

“En hoevelen die met de brede kant van hun mond rondbazuinen dat ze ‘spiritueel’ denken en leven, durven in leven zijnde de duivelse zucht naar steeds meer goud en geld van zich af te zetten?”

“Hoe denken jullie dat de term ‘valse profeten’ al eeuwen geleden is ontstaan?”

“Kijk naar een van de ware profeten, moeder Teresa, die zich inzette voor de armsten in Calcutta.”

“Niet voor niets kreeg ze de Nobelprijs voor de vrede en in India een staatsbegrafenis.”

“En de Mahatma die zich bijna doodhongerde om de strijdende politici in zijn land tot vrede te brengen. Helaas, het werd later toch een bloedige burgeroorlog.”

“Net zoals broeder Tutu teleurgesteld raakte van wat er na de afschaffing van de Apartheid en na Mandela in Zuid-Afrika gebeurde.”

“Helaas, zulke verlichte geesten zoals ook de Dalai Lama. Maarten Luther King en vele anderen vormen een gevaar voor machtswellustige regeerders.”

“Maar het wapen van de vrije geest is op den duur dodelijker dan het sterkste wapen van welke dictator dan ook.”

“Alleen ga je het niet gratis krijgen, er zal steeds strijd geleverd moeten worden tegen de goed bewapende machtswellustelingen.”

“Volgens mij is dit de boodschap uit de strijd die die dappere en wakkere journalisten voeren.”

“Ik denk in deze situaties steeds aan stukjes uit dat steengoede, ietwat militante gedicht van René de Rooy, getiteld ‘Dagorder’:

Geef dit land toch niet overWij zijn nog niet

Allen dood

[…]

Sta recht!

Kerf uit uw wonden de etter

En vecht.“Ai, we kregen dit gedicht op de middelbare school; toen werd er nog aan goede Surinaamse poëzie aandacht besteed. Tja, ook dit is tegenwoordig uit ons onderwijs vervlogen en weggevlogen.”

“De Rooy, leraar Spaans op het Lyceum, was ook iemand met een sterke spirit, maar die diep teleurgesteld raakte toen hij terug uit Curaçao ontdekte dat er maar één waarde telde in Suriname, zijn geboorteland, namelijk Het Eigen Belang.”

“En hoe frappant, ook Jim-niet-meer-in-dat-Hok stelt in zijn nieuwjaarsboodschap van zijn Palulu partij, dat wij onszelf en ons land niet moeten overgeven.”

“O ja, ik las het op Sterrenieuws. Vooral nu het IMF-aanpassingsprogramma verder zal worden uitgevoerd, zullen wij niet bij de pakken moet gaan neerzitten en zelf initiatieven moeten gaan ontplooien om te surviven.”

“Klopt! Lanti houdt alleen de armsten zoet met wat vangnetten en vangpakketten. De rest, vooral de dragers van onze economie, de middengroep, die bekijkt het maar.”

“Proost daarom op dit jaar van waarheid en survival.”

   

Rappa