Home Suriname Omicron dempt nieuwjaarsvieringen wereldwijd

Omicron dempt nieuwjaarsvieringen wereldwijd

25
0
omicron-dempt-nieuwjaarsvieringen-wereldwijd

foto

De Australische stad Sydney vierde het nieuwe jaar met zoiets als volledige branie, terwijl spectaculair vuurwerk schitterde in de haven boven het Opera House. (Foto: Reuters)


De Omicron-coronavirusvariant heeft de nieuwjaarsfestiviteiten over een groot deel van de wereld getemperd, waarbij Parijs zijn vuurwerkshow annuleerde, Londen degradeerde naar televisie en New York City zijn beroemde balfeest op Times Square afzwakte. De verlichte bal gemaakt van Waterford-kristallen panelen gleed om middernacht op Times Square langs zijn paal naar beneden, maar slechts 15.000 mensen werden toegelaten tot het officiële kijkgebied.

Oudejaarsavond, dat vroeger wereldwijd werd gevierd met een vrijgevochten wildheid, voelde in plaats daarvan als een geval van deja vu, met de snel verspreidende Omicron-variant die opnieuw ziekenhuizen vulde, vooral in Europa en de Verenigde Staten.

Een jaar geleden bood het nieuw beschikbare vaccin hoop dat de Covid-19-pandemie begin 2022 onder controle zou kunnen zijn. In plaats daarvan heeft de plotselinge komst van Omicron geleid tot een toename van het aantal gevallen van infecties over de hele wereld.

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me geen zorgen maak”, zei Sue Park, een student aan de Columbia University die een van de 15.000 was die persoonlijk mocht kijken. “Absoluut, ik denk dat het de moeite waard is om te komen vieren.”

De Amerikaanse president Joe Biden bleef stilstaan bij de verliezen en onzekerheid door de pandemie, maar zei: “We houden vol. We zijn aan het herstellen.”

“Terug aan het werk. Terug naar school. Terug naar vreugde”, zei Biden in een video op Twitter. “Zo zijn we dit jaar doorgekomen. En hoe we het volgende zullen omarmen. Samen.”

Middernacht ging voorbij in Parijs zonder een gepland vuurwerk of dj-sets, omdat stadsfunctionarissen de geplande evenementen op de Champs-Elysées annuleerden op advies van een wetenschappelijk panel dat massabijeenkomsten te riskant vond.

In Berlijn riep de politie mensen op zich niet te verzamelen bij de Brandenburger Tor, waar een concert werd opgevoerd zonder live publiek.

In Nederland, waar groepen van meer dan vier personen buiten de stad verboden zijn, heeft de politie enkele duizenden mensen uiteengedreven die zich uitdagend hadden verzameld op de Dam in het centrum van Amsterdam, meldde het persbureau ANP.

Maar in Londen, waar in oktober een vuurwerk- en lichtshow werd afgelast, kondigden functionarissen vrijdag aan dat het spektakel tot leven zou komen op het televisiescherm, toen de Big Ben voor het eerst sinds 2017 het nieuwe jaar inluidde na de restauratie. BBC-beelden van het vuurwerk toonden zeer licht autoverkeer en vrijwel geen persoonlijke toeschouwers.

Kaapstad in Zuid-Afrika – waar de Omicron-variant voor het eerst werd gemeld – hief abrupt een avondklok op, net op tijd voor het nieuwe jaar. “Ik hoop gewoon dat Kaapstad teruggaat naar het oude Kaapstad die we allemaal kennen”, zei Michael Mchede, manager van een Hard Rock Cafe aan het witte zand van Camps Bay Beach, die heel enthousiast was om de plek klaar te maken om een ​​onverwachte bash te hosten.

Uren eerder vierde de Australische stad Sydney ook het nieuwe jaar met zoiets als volle branie, terwijl spectaculair vuurwerk schitterde in de haven boven het Opera House.

Mensen in Madrid stonden uren in de rij om het belangrijkste plein van de Puerta del Sol te betreden, waar de vieringen doorgingen met meerdere veiligheidscontroles, verplichte maskers en een capaciteit van 60 procent van het normale niveau. Slechts 7.000 mensen mochten het plein op, een locatie die traditioneel zo’n 20.000 feestvierders herbergde.

Een uitbundig vuurwerk verlichtte de festiviteiten, die de Spanjaarden markeren door 12 druiven in hun mond te stoppen bij elke klokslag die middernacht slaat.

In Azië werden evenementen teruggeschroefd of regelrecht afgelast, zoals met het traditionele vuurwerk boven de Petronas Towers in Kuala Lumpur.

In Zuid-Korea werd voor het tweede jaar een traditionele klokkenluiderceremonie om middernacht geannuleerd, terwijl festiviteiten werden verboden in het glinsterende uitgaansgebied Shibuya in Tokio. Premier Fumio Kishida koos voor YouTube om mensen aan te sporen maskers te dragen en het aantal op feestjes te beperken.

China, waar eind 2019 het coronavirus werd gemeld, was zeer alert , met de stad Xi’an onder lockdown en nieuwjaarsevenementen in andere steden geannuleerd.

Sinds eind 2019 zijn wereldwijd meer dan 288 miljoen mensen besmet met het coronavirus en zijn er meer dan vijf miljoen overleden, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins University.