Home Suriname Aartsbisschop Desmond Tutu ten ruste gelegd

Aartsbisschop Desmond Tutu ten ruste gelegd

21
0
aartsbisschop-desmond-tutu-ten-ruste-gelegd

foto

Een boeket van anjers ligt op de eenvoudige kist van de overleden Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. (Foto’s: Reuters)


De uitvaartmis voor de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist aartsbisschop Desmond Tutu heeft plaatsgevonden in de Anglicaanse kathedraal in Kaapstad. Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede die hielp een einde te maken aan het racistische regime in Zuid-Afrika, is zondag op 90-jarige leeftijd overleden.

In zijn lofrede beschreef president Cyril Ramaphosa Tutu als “de geestelijke vader van onze nieuwe natie”.

Tutu had erop aangedrongen dat er geen “overdadige uitgaven” aan de begrafenis mochten worden gedaan. Hij wilde “de goedkoopste beschikbare kist”.

Familie, vrienden, geestelijken en politici waren onder degenen die zaterdag samenkwamen in de St. George’s Cathedral voor de dienst, die vanwege de beperkingen van het coronavirus in beperkte aantallen aanwezig was. Tutu’s weduwe Nomalizo Leah zat in een rolstoel vooraan in de gemeente en droeg een paarse sjaal – de kleur van de kerkelijke gewaden van haar overleden echtgenoot.

Tutu was een van de drijvende krachten achter de beweging om een ​​einde te maken aan het beleid van rassenscheiding en discriminatie dat van 1948 tot 1991 door de blanke minderheidsregering tegen de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika werd gevoerd.

In de belangrijkste lofrede op de officiële staatsbegrafenis op zaterdag, beschreef Ramaphosa de aartsbisschop als een “kruisvaarder in de strijd voor vrijheid, voor gerechtigheid, voor gelijkheid en voor vrede. Niet alleen in Zuid-Afrika… maar ook over de hele wereld”.

“Als we een wereldwijd icoon willen begrijpen als iemand met een grote morele status, van uitzonderlijke kwaliteiten en dienstbaar aan de mensheid, kan er geen twijfel over bestaan ​​dat het verwijst naar de man die we vandaag te ruste leggen”, zei hij.

De begrafenis van zaterdag kreeg een speciale status, meestal bestemd voor presidenten en zeer belangrijke mensen.

Tutu had gevraagd dat de enige bloemen in de kathedraal een “boeket van anjers van zijn familie” zouden zijn, volgens de aartsbisschop Tutu IP Trust en de Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation.

Zijn as zal worden bijgezet achter de preekstoel in de St. George’s Cathedral – het anglicaanse bisdom dat hij 35 jaar als aartsbisschop diende.

Eerder werd bekend dat Tutu geaquamatiseerd moet worden – een proces waarbij water wordt gebruikt dat wordt beschreven als een milieuvriendelijk alternatief voor crematie.

In een videoboodschap tijdens de mis beschreef de aartsbisschop van Canterbury hoe Tutu “de wereld verlichtte”. Hij zei dat zijn eerbetoon aan Tutu was “als een muis die een eerbetoon brengt aan een olifant”.

Tutu’s dochter zei dat de uitstorting van liefde voor haar vader “de kokkels van ons hart had verwarmd”.

“Omdat we hem met de wereld deelden, deel je een deel van de liefde die je voor hem koesterde met ons”, zei ze.

Veel mensen in Kaapstad kwamen langs om langs de kist van de aartsbisschop te lopen terwijl deze lag opgebaard.

Een man, Wally Mdluli, liftte meer dan 1.000 km door het land van Bloemfontein naar Kaapstad – waarbij hij de hulp inriep van familie en vrienden om een ​​deel van de reis te betalen en onderweg zelfs bij een benzinestation sliep. “Ik voel me voldaan nadat ik de kist heb gezien. Het is alsof zijn geest in mij is”, vertelde hij aan de BBC-zender Nomsa Maseko in Kaapstad.

Tutu gebruikte zijn hoge profiel om zich uit te spreken tegen de onderdrukking van zwarte mensen in zijn thuisland, waarbij hij altijd zei dat zijn motieven religieus en niet politiek waren.

Nadat Nelson Mandela in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd, werd Tutu door hem benoemd tot lid van een Waarheids- en Verzoeningscommissie die was opgericht om misdaden te onderzoeken die tijdens het apartheidstijdperk door zowel blanke als zwarte mensen waren gepleegd.

Tutu kreeg in 1984 de Nobelprijs voor zijn rol in de strijd om het apartheidssysteem af te schaffen. Hij werd ook gecrediteerd voor het bedenken van de term Rainbow Nation om de etnische mix van Zuid-Afrika na de apartheid te beschrijven, maar in zijn laatste jaren sprak hij zijn spijt uit dat de natie niet was samengesmolten op de manier waarop hij had gedroomd.