Home Nederland Tweede gesprek in korte tijd tussen Poetin en Biden over Oekraïne

Tweede gesprek in korte tijd tussen Poetin en Biden over Oekraïne

20
0
tweede-gesprek-in-korte-tijd-tussen-poetin-en-biden-over-oekraine

Voor de tweede keer in korte tijd hebben de Amerikaanse president Biden en president Poetin van Rusland elkaar gesproken over de gespannen situatie in Oekraïne. Het telefoongesprek was een initiatief van Poetin en duurde ongeveer vijftig minuten. De regeringen van beide landen hebben nog niets over de inhoud bekendgemaakt.

Op 7 december spraken de twee elkaar ook al over de Oekraïense kwestie. Dat gesprek duurde toen twee uur en vond plaats via een videoverbinding. Sinds Rusland aan de grens met Oekraïne een troepenmacht heeft samengetrokken met zo’n 100.000 militairen, zijn de spanningen met de Verenigde Staten en andere NAVO-landen opgelopen.

Die vrezen dat Poetin Oekraïne gaat binnenvallen. In het vorige gesprek met Poetin waarschuwde Biden dat de VS en zijn NAVO-bondgenoten in dat geval bereid zijn “ingrijpende maatregelen” te nemen.

Maar volgens de Russische president is de NAVO juist de oorzaak van de spanningen. Hij ziet de westerse militaire steun aan Oekraïne als een bedreiging en wil de garantie dat het land buiten de NAVO blijft, evenals andere voormalige Sovjetlanden.

Gericht op de-escalatie

Een woordvoerder van het Kremlin bracht vandaag in herinnering dat Moskou deze maand een lijst met veiligheidsgaranties op tafel heeft gelegd, met onder andere de eis over de NAVO. Op 10 januari bespreken hoge vertegenwoordigers en militaire deskundigen van Rusland en de VS die Russische eisen.

Volgens de Kremlin-woordvoerder had Poetin voorafgaand aan dat topoverleg in Geneve behoefte aan een vervolggesprek met Biden. Vooraf was de verwachting dat Biden in het telefoongesprek zou herhalen dat het conflict nog steeds op diplomatieke wijze kan worden opgelost.

De gesprekken moeten gericht zijn op de-escalatie in plaats van escalatie, zei een Witte Huis-functionaris die anoniem wil blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here