Home Suriname Regering: Handgranaten intimidatie hoogste orde

Regering: Handgranaten intimidatie hoogste orde

120
0
regering:-handgranaten-intimidatie-hoogste-orde

foto

Spoedbijeenkomst ministers en vertegenwoordigers van de Surinaamse Vereniging van Journalisten. De regering verzekert dat de kwestie van de handgranaten zorgvuldig wordt onderzocht. (Foto: René Gompers)


De regering vindt dat het plaatsen van handgranaten op het erf van journalist Jason Pinas intimidatie van de hoogste orde is. Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen in deze zaak. President Chan Santokhi heeft de Nationale Veiligheidsraad bijeen geroepen. Het onderzoek naar de handgranaten vindt plaats onder leiding van de afdeling Kapitale Delicten. Ook het Arrestatieteam is in stelling gebracht. Pinas heeft beveiliging gekregen via het Directoraat Nationale Veiligheid. 

Deze mededelingen zijn gedaan door de ministers van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, en Kenneth Amoksi van Justitie en Politie vanmiddag tijdens een spoedbijeenkomst met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ). De ruim twee uren durende bijeenkomst is ook bijgewoond door diverse journalisten en de redactionele leiding van de Ware Tijd, waar Pinas werkzaam is.

De ministers benadrukten dat de regering persvrijheid hoog in het vaandel heeft. Van de zijde van de SVJ is aangegeven dat persvrijheid niet alleen met de mond moet worden beleden. Het laffe optreden rond de journalist is begonnen nadat de vicepresident op 14 december hem met krachttermen te verstaan heeft gegeven dat hij geen foto’s mag maken van de binnenkant van zijn voertuig. Hierop zijn lijfwachten van de regeringsfunctionarissen in actie gekomen. De journalist is in een wurggreep gehouden, op de grond gesmeten, mishandeld en zijn mobiele telefoon werd hem afhandig gemaakt.

De vicepresident waste zijn handen in onschuld en zei dat zijn beveiliging heeft opgetreden. Over de wijze waarop dat is gebeurd, heeft hij geen bemoeienis mee. Hij heeft in De Nationale Assemblee ook verklaard dat de journalist tot in zijn auto was om foto’s te maken. Dit is ontkracht door de beelden van het gebeuren. De SVJ heeft aangegeven dat er zelfcorrectie moet komen vanuit de regering. De president moet de tweede man in de regering aanspreken en erop wijzen dat hij verkeerd heeft gehandeld. Tot nu toe is slechts de vinger gewezen naar de beveiliging.

De SVJ heeft te kennen gegeven dat er pas genoegdoening is als de zaak voorgelegd wordt aan de rechter, aangezien het Openbaar Ministerie niet ertoe overgegaan is om de verdachten in verzekering te stellen. Er zijn totaal geen sancties getroffen tegen hen. De SVJ neemt geen genoegen met een ‘sorry’ en vergoeden van de schade. De ministers benadrukten diverse malen dat de regering alles aan zal doen om de rechtsstaat te beschermen.