Home Suriname Deken Gadjradj: ‘Tra fas no deh’

Deken Gadjradj: ‘Tra fas no deh’

21
0
deken-gadjradj:-‘tra-fas-no-deh’

foto

Samantha Gadjradj, deken van de SOvA. (Foto: Ranu Abhelakh)


De financiële en rechtspositionele waardering voor de rechter, vervolgingsambtenaar en advocaat, is benedenmaats, vindt Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA). “Indien er mensen in de samenleving zijn die vinden dat deze beroepsgroepen veel verdienen, daag ik hen uit dat te bewijzen, en zo niet dienen zij hun mond te houden. Niemand is gebaat bij stemmingmakerij.” Gadjradj verzoekt de beleidsmakers “om de aangevraagde verhogingen spoedig te doen plaatshebben. Tra fas no deh.”

Via de media is vernomen dat er kritiek was bij het verzoek tot verhoging van de schadeloosstellingen van deze groepen, zei Gadjradj, en vervolgde met “wat mij direct noopt de volgende vraag te stellen aan beleidsmakers: wat kost recht?” De deken sprak woensdag tijdens de installatie van Sieglien Kasanpawiro-Sewdien als de 30e rechter, lid-plaatsvervanger van het Hof van Justitie. Zij vindt dat het recht vrijelijk uitgesproken dient te worden. Dit koppelt men meestal aan politieke onafhankelijkheid, corruptiebestrijding en sense of mind. Maar wanneer het recht wordt beoefend en aansluitend moet worden uitgesproken, dient men te beseffen dat dit in alle rust, ongehaast en zonder druk, stress of spanning dient te geschieden, stelde Gadjradj.

“Momenteel is dit niet het geval. Alle beroepsgroepen zijn onderbemand en overbelast. Dat daartegenover nota bene een onderbetaling aan gekoppeld is, maakt het beroep van een rechter of een vervolgingsambtenaar als maar onaantrekkelijker.” Deze financiële onaantrekkelijkheid kan ertoe leiden dat steeds minder mensen zich aanmelden voor deze beroepsgroepen, waarschuwde de deken. “Door de overbelasting onder andere kunnen rechters, officieren en advocaten steeds minder publiceren en/of promoveren wat hun persoonlijke groei belemmert en leidt tot een langzame carrière dood.”

De orde kijkt eveneens uit naar een spoedige realisatie van de financiële verzelfstandiging van de rechterlijke macht. “Dit zal ertoe leiden dat conform de scheiding der machten ook op financieel gebied zij haar zuivere onafhankelijkheid zal bereiken.” Hoewel zij weet dat het hof en het Ministerie van Justitie & Politie hiermee bezig zijn, voelde zij zich genoodzaakt dit wederom aan te halen.

Gadjradj stond ook stil bij het verloop van 2021 en de strijd tegen het coronavirus. Ook het hof, het Openbaar Ministerie en de SOvA hebben de krachten gebundeld om de rechtspraak tijdens de pandemie te kunnen garanderen. “En het is ons gelukt. Dankzij de innovatie, vechtlust en de drijfveer om recht te doen zegevieren in ons land, hebben wij de rechtspraak tezamen overeind gehouden in zowel de civiele als de strafrechtspraak.”