Home Nederland T. Mark Taylor, bedenker van He-Man en Masters of the Universe, overleden

T. Mark Taylor, bedenker van He-Man en Masters of the Universe, overleden

25
0
t.-mark-taylor,-bedenker-van-he-man-en-masters-of-the-universe,-overleden

T. Mark Taylor, een van de drijvende krachten achter het succes van onder meer He-Man en Masters of the Universe, is op 80-jarige leeftijd overleden. Van de immens populaire Masters of the Universe-poppetjes die hij ontwierp voor speelgoedfabrikant Mattel, werden in de jaren 80 tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

Ook stond hij aan de wieg van de Teenage Mutant Ninja Turtles, waarvan de franchise vergezeld ging met een langlopende animatieserie, actiefilms en de slogan: ‘Cowabunga!’

Mattel bracht de speelgoedlijn Masters of The Universe begin jaren 80 uit, met bijbehorende stripboekjes. De actiefiguur He-Man werd vooral bekend door de tekenfilmserie, die vervolgens op de buis verscheen en wereldwijd werd bekeken.

Het verhaal van de gespierde superheld speelt zich af op de planeet Eternia. He-Man is het alter-ego van prins Adam, de zoon van de koning en koningin. Hij heeft een magisch zwaard waarmee hij zich kan transformeren tot He-Man, die het kasteel van Eternia beschermt tegen de kwaadaardige Skeletor en zijn handlangers.

Credits

Taylor werkte in teamverband aan het bedenken van Masters of The Universe en ontwierp meerdere personages, zoals Battle Cat and Skeletor. Hoewel er officieel niet één bedenker is, geven fans vooral Taylor, samen met Mattel-ontwerper Roger Sweet, de credits voor zijn kenmerkende ontwerpen.

‘Donatello’ bij de premiere van Teenage Mutant Ninja Turtles’ in 2014 AFP

Als tiener kreeg Taylor al commerciële tekenopdrachten. Nadat hij was afgestuurd aan de kunstacademie, heeft hij voor de Amerikaanse defensie gewerkt aan projecten voor onderzeeërs, sonartechnologie en het in beeld brengen van de zeebodem. In 1976 ging hij bij Mattel aan de slag, waar hij aanvankelijk verpakkingen voor Barbiepoppen ontwierp.

In een interview vertelde Taylor dat hij in zijn jeugd al fantaseerde dat hij de volgende held zou zijn, en vooral bewondering had voor Vikingen.

Vrouwelijke held

He-Man is ook populair binnen de lhbti-gemeenschap. Al lange tijd wordt gespeculeerd dat de zachtaardige prins Adam homoseksueel zou zijn. Taylor liet zich daar niet over uit. Op een bijeenkomst met fans in 2015 zei hij: “Als ik nu een held zou maken, zou het een vrouwelijke held zijn. Waarom? Omdat het daar nu de tijd voor is. De helden van onze tijd zijn vrouwen. Wij mannen hebben ons moment gehad.”

Taylor overleed door hartfalen, in het bijzijn van zijn vrouw, in hun huis in Zuid-Californië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here