Home Suriname Paus Franciscus: Wereld negeert grote tragedies

Paus Franciscus: Wereld negeert grote tragedies

76
0
paus-franciscus:-wereld-negeert-grote-tragedies

foto

Francis vroeg mensen om niet onverschillig te staan tegenover vluchtelingen, migranten, ontheemden, politieke gevangenen en vrouwelijke slachtoffers van geweld. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus heeft gewaarschuwd dat de wereld zo ongevoelig wordt voor crises en lijden dat ze nu plaatsvinden terwijl ze nauwelijks worden opgemerkt. In zijn jaarlijkse kerstboodschap wees de paus op de aanhoudende onrust in Syrië, Jemen en Irak, maar ook in gebieden in Afrika, Europa en Azië.

Hij zei ook dat de gevolgen van de pandemie een bedreiging vormen voor de inspanningen om conflicten op internationaal niveau op te lossen. Hij sprak dit jaar weer buiten, nadat hij vorig jaar zijn toespraak binnenshuis hield.

Duizenden katholieke gelovigen – die gezichtsmaskers droegen te midden van Covid-voorzorgsmaatregelen – keken op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan toe terwijl de paus zijn Urbi et Orbi-toespraak hield vanaf het balkon van de basiliek.

Paus Franciscus waarschuwde voor de sociale gevolgen van de pandemie en zei dat er “een groeiende neiging was om zich terug te trekken… om te stoppen met het proberen om anderen te ontmoeten en dingen samen te doen”. Hij zei dat “ook op internationaal niveau het risico bestaat om de dialoog te vermijden, het risico dat deze complexe crisis zal leiden tot het nemen van kortere wegen in plaats van op het langere pad te gaan” om conflicten op te lossen.

“We blijven getuige zijn van een groeiend aantal conflicten, crises en meningsverschillen”, zei hij. “Deze lijken nooit te eindigen en inmiddels merken we ze nauwelijks meer op. We zijn er zo aan gewend geraakt dat immense tragedies in stilte worden doorgegeven.”

Hij noemde Syrië, Irak en Jemen “waar een enorme tragedie die door iedereen over het hoofd wordt gezien al jaren stilzwijgend aan de gang is”. Hij drong er ook bij de mensen op aan om de aanhoudende spanningen tussen Israël en de Palestijnen in gedachten te houden, en de “ongekende” economische en sociale crisis die Libanon in zijn greep houdt.

Wat Azië betreft, vroeg de paus God om de mensen van Afghanistan te troosten “die al meer dan 40 jaar zwaar op de proef worden gesteld door conflicten”, en om “de mensen van Myanmar te ondersteunen, waar onverdraagzaamheid en geweld niet zelden de christelijke gemeenschap en haar plaatsen van aanbidding treffen”.

Hij bad ook dat vrede zou komen in conflicten in andere probleemgebieden over de hele wereld, waaronder Oekraïne, Ethiopië en de Sahel, die al bijna tien jaar een frontlinie vormen in de oorlog tegen islamistische militanten.

Eerder markeerde paus Franciscus, die 85 is, kerstavond met een mis in de basiliek, waar hij de volgelingen aanspoorde om meer medeleven te tonen met de armen en “de kleine dingen in het leven te waarderen”.

“Mogen we op deze nacht van liefde maar één angst hebben: die van het beledigen van Gods liefde, hem pijn te doen door de armen met onze onverschilligheid te verachten,” zei hij.