Home Suriname Hoe snel kunnen we onze gasvoorraden te gelde maken?

Hoe snel kunnen we onze gasvoorraden te gelde maken?

9
0
hoe-snel-kunnen-we-onze-gasvoorraden-te-gelde-maken?

foto


Tijdens het werkbezoek van onze president in Guyana was afgesproken dat beide landen gaan samenwerken om de aardgasvoorraden te ontwikkelen en in dit verband is er een MOU getekend door beide presidenten. In het artikel Combined solution for Guyana-Suriname gas might be appropriate” recentelijk verschenen in het gezaghebbende medium OILNOW, heeft de CEO van TotalEnergies, Patrick Pouyanne, onder meer het volgende gesteld:

“while a rapid development of Suriname oil resources be desirable financially, how to “valorize” the associated gas remains big questions and similar considerations offshore Guyana, a combined solution for commercializing the two countries’ gas might be appropriate.”

Voorop gesteld dat de schrijver van dit artikel ook een voorstander is van samenwerking van de ontwikkeling van de aardgasvoorraden, moeten we toch niet uit het oog verliezen dat Suriname zit te springen om financiële middelen, die zo noodzakelijk zijn om de armoede uit te bannen en duurzame economische en sociale ontwikkeling tot stand te brengen voor het wel en wee van de huidige en komende generaties.

Het streven van Total en ook de regering is om in 2025 de eerste olieproductie uit de grond te halen. Eind dit jaar zal bekend worden gemaakt hoe groot de olie- en gasvoorraden zijn, maar op basis van voorlopige bevindingen is het volgens CEO Patric Pouyanne te verwachten dat er veel associated gas aanwezig zal zijn en dit door God gegeven voordeel moeten we zo snel mogelijk omzetten in tastbare resultaten in 2025. Laat de huidige oudere generatie waartoe de schrijver behoort toch een beetje proeven van de welvaart voordat ze straks naar de overzijde vertrekken.

Welnu, hoe denkt de schrijver, dat het te gelde maken van de enorme gasvoorraden zo gauw als mogelijk zal plaatsvinden? Vooropgesteld dat de belangen van Suriname op de eerste plaats moeten zijn, stellen wij een gelijktijdig tweesporen beleid voor op het stuk van de ontwikkeling van ons aardgaspotentieel nl. voor eigen gebruik en export. Dit tweesporen beleid zal gelijktijdig uitgevoerd moeten worden door het realiseren van de volgende projecten:

1. Bouw van een LNG Floating Production Storage Offloading platform dichtbij het productieveld.

2. Het aanpassen van de power generation machines bij EBS en Staatsolie Power Company Suriname voor gebruik van Liquid Natural Gas (LNG) als brandstof naast de huidige mogelijkheid van Heavy Fuel Oil (HFO).

3. Bouw van een nieuwe power generation plant voor de export van elektriciteit naar Frans-Guyana. (Ons projectidee als onderdeel van de zes adviezen aan de President gegeven)

4. Export van LNG naar Brazilië. (Te bespreken op de summit in Januari 2022)

Financiering van de bovengenoemde projecten zal geen probleem zijn.

De door de CEO genoemde “big questions” is voor de schrijver geen big questions meer, mits de regering en Total de zaken effectief en efficiënt aanpakken.

Johan J.F. Tjang-A-Sjin

johan@tjang-a-sjin.com