Home Suriname Franse studie: Vaccins zeer effectief tegen Covid-19

Franse studie: Vaccins zeer effectief tegen Covid-19

13
0
franse-studie:-vaccins-zeer-effectief-tegen-covid-19

foto

Een medische werker dient een dosis van het “Comirnaty” Pfizer BioNTech Covid-19-vaccin toe aan een patiënt in een vaccinatiecentrum in Nantes, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Vaccinatie is zeer effectief in het voorkomen van ernstige gevallen van Covid-19, zelfs tegen de Delta-variant. Dat heeft een uitgebreide studie in Frankrijk aangetoond. Het maandag gepubliceerde onderzoek – gericht op preventie van ernstige Covid-19 en overlijden, niet op infectie – keek naar 22 miljoen 50-plussers en ontdekte dat degenen die prikjes hadden gekregen 90 procent minder kans hadden om in het ziekenhuis te worden opgenomen of te overlijden.

De resultaten bevestigen waarnemingen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël, maar onderzoekers zeggen dat het tot nu toe de grootste studie in zijn soort is.

Kijkend naar gegevens die zijn verzameld vanaf december 2020, toen Frankrijk zijn vaccinatiecampagne lanceerde, vergeleken de onderzoekers de resultaten van 11 miljoen gevaccineerde mensen met 11 miljoen niet-gevaccineerde proefpersonen.

Ze vormden paren die overeenkwamen met een niet-gevaccineerde persoon met een gevaccineerde tegenhanger uit dezelfde regio en van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht, en volgden ze vanaf de datum van de tweede prik van de gevaccineerde persoon tot 20 juli.

Vanaf 14 dagen na een tweede dosis werd het risico van een gevaccineerde proefpersoon op ernstige Covid-19 met 90 procent verminderd. Het onderzoek is uitgevoerd door Epi-Phare, een onafhankelijke onderzoeksgroep voor geneesmiddelenveiligheid die nauw samenwerkt met de Franse overheid.

Vaccinatie lijkt bijna net zo effectief tegen de Delta-variant, met 84 procent bescherming voor mensen van 75 jaar en ouder en 92 procent voor mensen van 50-75 jaar. Die schatting is echter alleen gebaseerd op gegevens van een maand, aangezien de variant pas in juni dominant werd in Frankrijk.

“Het onderzoek moet worden opgevolgd met resultaten van augustus en september”, zegt epidemioloog Mahmoud Zureik, het hoofd van Epi-Phare, tegen AFP.

De studie heeft betrekking op vaccinatie met de prikpen Pfizer/BioNtech, Moderna en AstraZeneca, maar niet met Janssen, die veel later werd goedgekeurd en veel minder vaak wordt gebruikt in Frankrijk.

De resultaten suggereren ook dat gedurende de studieperiode – tot vijf maanden – de vaccinatiebescherming tegen ernstige Covid-19 niet afnam.