Home Nederland Wekdienst 10/10: Irak naar de stembus • Veel Polen de straat op...

Wekdienst 10/10: Irak naar de stembus • Veel Polen de straat op na uitspraak Hof

11
0
wekdienst-10/10:-irak-naar-de-stembus-•-veel-polen-de-straat-op-na-uitspraak-hof

Goedemorgen! Irak gaat vandaag naar de stembus en in Eindhoven vindt de eerste stadsmarathon sinds twee jaar plaats.

Maar eerst het weer: Vandaag start de dag koud en mistig. In de loop van de ochtend breekt de zon door. Vanmiddag wordt het 15 tot 17 graden. In de avond volgt meer bewolking en wat lichte regen.

Weer Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Irak worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Ze zouden eigenlijk volgend jaar pas zijn, maar werden vervroegd in reactie op maandenlange protesten tegen de regering. Correspondent Daisy Mohr ging op pad in Bagdad. Kijk hier wat de Irakezen van deze verkiezingen vinden.
  • Polen gaan de straat op om te demonstreren tegen het besluit van hun Grondwettelijk Hof dat Pools recht soms zwaarder weegt dan Europees recht. Die uitspraak bracht in de EU veel teweeg.
  • Voor het eerst in twee jaar vindt in Nederland weer een grote stadsmarathon plaats. Om 10.00 uur begint de hardloopwedstrijd van 42 kilometer door Eindhoven. Deelnemers en toeschouwers hebben geen coronatoegangsbewijs nodig.
  • Max Verstappen begint om 14.00 uur aan de Grote Prijs van Turkije in de Formule 1. De Nederlandse coureur staat momenteel tweede in de strijd om de wereldtitel, achter de Brit Lewis Hamilton. Het verschil is slechts twee punten. Verstappen start vanaf de tweede plek. Hamilton moet vanaf de elfde plek starten door een motorwissel.
  • En vanaf 20.45 uur voetballen Spanje en Frankrijk in de finale van de Nations League. De wedstrijd vindt plaats in Milaan. Wereldkampioen Frankrijk versloeg in de halve eindstrijd België met 3-2. Spanje won van Europees kampioen Italië (2-1).

Wat heb je gemist?

Op het Duitse vliegveld Weeze heeft een vliegtuig van Ryanair gisteravond de landing moeten afbreken nadat een auto door het hek was gereden. Hulpdiensten rukten massaal uit omdat er rekening werd gehouden met een aanslag op de luchthaven net over de grens bij Venray, maar de bestuurder bleek onwel te zijn geworden.

Een man uit Kevelaer had onder invloed op de weg naast de landingsbaan gereden toen hij de macht over het stuur verloor. Nadat hij door het hek was gereden werd hij door de veiligheidsdiensten van het vliegveld op een taxibaan tot stoppen gebracht.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Mali is een ontvoerde Colombiaanse non vrijgekomen. Ze werd ruim vier jaar geleden ontvoerd door een groep die verbonden is aan Al Qaida. Volgens de Malinese president is de vrijlating te danken aan “de gezamenlijke inspanningen van verschillende inlichtingendiensten”, maar hij gaf geen details.

Zo is onduidelijk of er losgeld is betaald. De afgelopen jaren verschenen meerdere video’s waarin de Colombiaanse non hulp vroeg aan het Vaticaan. Na haar vrijlating zei ze dat ze al die jaren in goede gezondheid is geweest. De groep houdt nog altijd een aantal westerlingen vast, onder wie een Amerikaanse geestelijke en een Franse journalist.

Malinese regering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here