Home Suriname Militairen hebben meer vaardigheid nodig bij hulpverlening

Militairen hebben meer vaardigheid nodig bij hulpverlening

9
0
militairen-hebben-meer-vaardigheid-nodig-bij-hulpverlening

foto

Het Nationaal Leger heeft in het kader van de operatie ‘Gran Mati’ een simulatie-oefening gehouden in Albina. Er is een aanrijding gesimuleerd. (Foto’s: René Gompers)


In Albina is zaterdag een zware aanrijding tussen drie auto’s met zes slachtoffers in een benarde positie, in scene gezet. De simulatie was bedoeld om de hulp- en veiligheidsdiensten op de proef te stellen. Plaatsvervangend bevelhebber Werner Kioe A Sen is niet helemaal tevreden. “We hebben zelf gezien dat de mensen meer vaardigheden en meer oefening nodig hebben,” merkt hij op. “Maar daarom zijn we hier. Om eruit te leren zodat wanneer de werkelijkheid zich aandient we niet moeten gaan improviseren.”

De simulatie is onderdeel geweest van operatie Gran Mati. Met het project is getracht de samenwerking tussen de burger en het leger te verbeteren. In de drie dagen zijn er onder andere medische diensten verricht zoals een gratis ‘check up’ van vitale organen, het vaccineren tegen het coronavirus en is de toilettengroep van VOJ Albina gerenoveerd. Kioe A Sen en minister Krishna Mathoera van Defensie geven aan dat ‘overall’ Gran Mati is geslaagd.

Niet alles is gegaan zoals verwacht. Er zijn bijvoorbeeld maar 21 personen komen vaccineren. De samenleving is wat terughoudend geweest over de grote aanwezigheid van militairen maar naarmate de tijd verstreek, was er meer toenadering. Bij de simulatie hebben zowel de minister als de legertopper fouten geconstateerd. Mathoera merkt op dat de hulpverlening sneller zou moeten gebeuren en dat vanuit haar ‘politiebril’ sommige dingen niet goed werden uitgevoerd. Kioe A Sen geeft aan dat er iets mis was met de communicatie en dat sommige opdrachten niet goed begrepen werden.

Burgers van Albina nemen een kijkje.

“Ik ben wel trots op de deelnemers,” geeft Mathoera aan. “We gaan evalueren en verbeteringen aanbrengen. Mocht er iets gebeuren, dan moet het goed gaan. De samenleving moet zien dat de diensten goed op elkaar zijn afgestemd en dat de dienstverlening professioneel is. Daar gaat het om. De burger die ons betaalt met belastinggelden, moet geen klachten hebben over de dienstverlening. Daarom streven we ernaar om steeds beter te worden.”

Gran Mati zal in elk district worden uitgevoerd, deelt Mathoera mee. Kioe A Sen geeft aan dat niet altijd een auto-ongeluk in scene gezet zal worden. “In deze omgeving zijn de meest voorkomende ongelukken, auto-ongelukken,” geeft hij aan. “Vandaar dat er daarop is ingespeeld. We moeten beter worden met die dienstverlening daarvoor. Bij andere districten zal het afhangen van wat daar het meest voorkomt. Het kunnen suïcide problemen zijn. Dat gaan we dan dus op een andere manier benaderen.”

Bij de ‘zware aanrijding’ lagen de auto’s verspreid van elkaar. Twee op de weg, één op zijn kop de ander op zijn zij. Een was in een goot ‘terechtgekomen.’ De diensten hadden grote moeite om al de ‘slachtoffers’ uit hun benarde positie te halen en in de ambulances te krijgen. In minder dan 45 minuten was het scenario afgewerkt. De ‘slachtoffers’ zijn allemaal militairen. Zij lagen er roerloos en hulpeloos, haast dood bij. Er is acteertalent ontdekt. “We hebben heel veel talenten, niet alleen acteertalenten,” lacht Kioe A Sen. “Maar met dit soort activiteiten ontdekken we ook talenten.”