Home Nederland Wekdienst 8/10: Bekendmaking Nobelprijs voor de Vrede • Tsjechen naar de stembus

Wekdienst 8/10: Bekendmaking Nobelprijs voor de Vrede • Tsjechen naar de stembus

9
0
wekdienst-8/10:-bekendmaking-nobelprijs-voor-de-vrede-•-tsjechen-naar-de-stembus

Goedemorgen! In Tsjechië worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. En wie krijgt de Nobelprijs voor de Vrede?

Wekdienst liever luisteren?

Maar eerst het weer: vandaag begint op veel plaatsen grijs door mist. In de loop van de dag breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Bij een zwakke tot matige oostenwind wordt het 16 tot 18 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Om 11.00 uur wordt duidelijk wie de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. De jury maakt een keuze uit de voorgedragen 234 mensen en 95 instellingen. Kanshebbers zijn activisten, internationale organisaties en toonaangevende politici. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.
  • In Tsjechië worden parlementsverkiezingen gehouden. Premier Babis wil graag herkozen worden; de vraag is hoeveel last hij ervan heeft dat zijn naam deze week opdook als belastingontwijker in de Pandora Papers.
  • Het Nederlands elftal speelt in Riga de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal is met dertien punten koploper in de groep. Begin dit jaar won Oranje in Amsterdam met 2-0 van de Letten.
  • Max Verstappen vervolgt zijn jacht op de wereldtitel in Istanbul. Om 10.30 uur begint de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Turkije.

Wat heb je gemist?

Een Amerikaanse kernonderzeeër is in de Zuid-Chinese Zee op een onbekend object gevaren, meldt de Amerikaanse marine. De onderzeeër is daarbij niet ernstig beschadigd geraakt, de nucleaire aandrijving en de andere systemen zijn volledig operationeel. Wel zouden enkele opvarenden blauwe plekken en schaaf- en snijwonden hebben opgelopen.

Het ongeluk gebeurde vijf dagen geleden al in internationale wateren, zeggen de Amerikanen. Het is nu pas bekendgemaakt om de missie niet in gevaar te brengen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

“Een rustig weertje, droog met veel zon en een relatief hoge luchtdruk”. Zo klonk precies 70 jaar geleden het allereerste weerbericht op de Nederlandse televisie. Geen touchscreen om de temperaturen aan te geven, maar een gewoon krijtje. En de weerman zelf? Die liep niet door de studio, maar bleef buiten beeld. Alleen zijn hand was te zien. Beelden van dat eerste weerbericht gingen verloren, maar vier jaar later zag het er zo uit:

Bekijk hier een weerbericht uit 1956:

70 jaar weerbericht op tv: zo zag dat eruit in 1956

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here