Home Suriname Tripartiet Overleg eens over vijf punten

Tripartiet Overleg eens over vijf punten

13
0
tripartiet-overleg-eens-over-vijf-punten

foto


Het Tripartiet Overleg van de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven zijn het eens geworden over koopkrachtversterking, belastingen, sociaal vangnet, prijsbeleid en ondernemerschap en werkgelegenheid. Volgens het ministerie van FinanciĆ«n en Planning kunnen andere onderwerpen ook altijd worden besproken, “waarvan een deel zelfs voor 25 november afgehandeld kan worden.”

In een persbericht zegt het ministerie dat het daarbij gaat om het vaststellen van het minimumloon en van de armoedegrens. Ook kwesties binnen de gezondheidszorg zullen aan de orde komen tijdens het Tripartiet Overleg. Nu partijen over vijf punten op een lijn liggen, gaat het Tripartiet Overleg zich nu richten op de verdere omschrijving van de overeengekomen issues, “zodat duidelijk wordt wat er verder gedaan zal en moet worden.”

Partijen zijn het in de derde vergadering eens geworden over de vijf belangrijkste kwesties die in het Tripartiet Akkoord zullen worden opgenomen. Elk van de sociale partners heeft zijn agendapunten schriftelijk gepresenteerd en mondeling toegelicht. Vervolgens konden elk van de andere partners vragen stellen.

Van alle agendapunten is een matrix gemaakt, waarbij elke week verder is gesproken over elk punt. Er is gekeken naar zaken die dringend zijn, die passen binnen het Tripartiet Overleg en waarvan de realisatie binnen een jaar kan geschieden.