Home Suriname Topdiplomaat Haïti vraagt ​​VN-Veiligheidsraad hulp bij aanpak bendes

Topdiplomaat Haïti vraagt ​​VN-Veiligheidsraad hulp bij aanpak bendes

12
0
topdiplomaat-haiti-vraagt-​​vn-veiligheidsraad-hulp-bij-aanpak-bendes

foto

Bendeleden marcheren na de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moise in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: AP)


De topdiplomaat van Haïti heeft een beroep gedaan op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor hulp bij het aanpakken van het toenemende bendegeweld en de misdaad in het land. De minister van Buitenlandse Zaken, Claude Joseph, vertelde maandag aan het 15-koppige orgaan dat de bestaande politieke missie van de VN moet draaien in de richting van versterking van de veiligheids- en wetshandhavingsinstellingen in Haïti, dat zich ook midden in een politieke crisis bevindt die nog erger is geworden door de moord op president Jovenel Moise in juli.

“Het is van vitaal belang om rekening te houden met de nieuwe realiteit waarmee het land wordt geconfronteerd en dat het mandaat dienovereenkomstig wordt aangepast”, zei Joseph.

Haïti heeft het moeilijk sinds een verwoestende aardbeving in 2010. Kort na de moord op Moise, heeft een nieuwe aardbeving in augustus meer dan 2.200 mensen gedood en tienduizenden huizen beschadigd of vernietigd. De moordaanslag kwam toen Haïti bleef kampen met escalerende bendegerelateerde moorden, ontvoeringen en turfoorlogen. Het geweld heeft de afgelopen maanden ongeveer 19.000 Haïtianen uit hun huizen verdreven, van wie velen in geïmproviseerde schuilplaatsen en onhygiënische omstandigheden leven, aldus de VN.

Ondertussen heeft de recente massale deportatie van Haïtiaanse asielzoekers door de Amerikaanse autoriteiten vanaf de grens tussen Texas en Mexico de benarde situatie in Haïti nog meer in de schijnwerpers gezet.

De Veiligheidsraad heeft na de aardbeving van 2010 een volwaardige vredesmissie in Haïti ingezet. Het werd in 2017 vervangen door een politiemissie, die vervolgens werd vervangen door de kleinere politieke missie in 2019.

Ook de Haïtiaanse gezant van de VN, Helen La Lime, die maandag sprak, vertelde de raad dat hoewel de nationale politie van Haïti heeft gewerkt om de aanbevelingen op te volgen die politie-experts van de VN dit jaar hebben gedaan, de troepenmacht “overbelast is en te weinig middelen” heeft. De regering van Haïti “moet een meer holistische benadering implementeren om bendegeweld aan te pakken”, zei La Lime.

Joseph zei op zijn beurt dat functionarissen de VN-missie in Haïti nodig hebben om zich te concentreren op het ondersteunen van de inspanningen van de regering op het gebied van “veiligheidsstabilisatie en de bescherming van burgers”.

Het mandaat van de missie, dat deze maand moet worden verlengd, omvat momenteel het bevorderen van de professionaliteit van de politie en het ondersteunen van een nationale strategie om geweld te verminderen. Het heeft ook een aantal andere doelen, zoals het bevorderen van electorale hervormingen.Kritiek Amerikaanse deportaties


Raadsleden zeiden dat Haïti blijvende steun nodig heeft om zijn weg vooruit te vinden, hoewel sommigen ook de eigen rol van het land daarbij benadrukten. “Het is uiteindelijk aan het Haïtiaanse volk zelf om het land uit zijn benarde situatie te halen”, zegt Geng Shuang, de Chinese plaatsvervangend ambassadeur. Hij vergeleek jaren van internationale hulpverlening met het geven van een bloedtransfusie of zuurstof aan iemand die “niet echt effectief of duurzaam is gebleken”.

Hij en zijn Russische ambtgenoot Dmitry Polyanskiy hadden ook kritiek op de uitzetting van duizenden Haïtiaanse asielzoekers langs de Amerikaanse grens. Duizenden anderen werden tijdelijk toegelaten tot de VS om hun aanspraken om te blijven na te streven.

Beelden van Amerikaanse grenspolitieagenten te paard die de migranten bijeendrijven en geselen wekten veel verontwaardiging. Het leidde tot het ontslag van de speciale gezant van de VS in Haïti en werd een onderzoek ingesteld. Een Amerikaanse topfunctionaris heeft Haïti vorige week bezocht en zijn verontschuldigingen aangeboden voor het incident.

“We zijn verbijsterd door het besluit om degenen die al hun middelen hebben bijeengebracht om Haïti te verlaten op zoek naar een beter leven voor hun kinderen, met geweld worden gedwongen terug te keren naar Haïti”, zei Polyanskiy.