Home Suriname Pandora Papers: Wereldleiders ontkennen wangedrag

Pandora Papers: Wereldleiders ontkennen wangedrag

19
0
pandora-papers:-wereldleiders-ontkennen-wangedrag

foto

De Russische Vladimir Putin (l), de president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev (m) en de koning van Jordanië (r) zijn allemaal gekoppeld aan de bestanden, de Pandora Papers.


Verschillende wereldleiders hebben ontkend dat ze iets verkeerds hebben gedaan, nadat ze in een enorm lek van financiële documenten van offshore-bedrijven waren verschenen. De 12 miljoen bestanden, ook wel de Pandora Papers genoemd, vormen het grootste lek in de geschiedenis.

De Russische president Vladimir Putin en de Jordaanse koning Abdullah II bin Al-Hussein behoren tot zo’n 35 huidige en voormalige leiders die bij de dossiers betrokken zijn. Beiden hebben een verklaring afgegeven waarin staat dat ze niets verkeerd hebben gedaan.

Het koninklijk paleis van Jordanië zei dat het “niet ongebruikelijk noch ongepast” was dat koning Abdullah onroerend goed in het buitenland bezat. Uit gelekte documenten blijkt dat de leider in het geheim meer dan US$ 100 miljoen heeft uitgegeven aan een onroerendgoedimperium in het Verenigd Koninkrijk (VK) en de VS sinds hij in 1999 aan de macht kwam.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov plaatste ondertussen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de “niet-onderbouwde” informatie, nadat deze gedetailleerde verborgen rijkdom had gelinkt aan president Putin en leden van zijn binnenste cirkel. “Voor nu is het gewoon niet duidelijk wat deze informatie is en waar het over gaat”, vertelde hij aan verslaggevers, eraan toevoegend dat “we daar geen verborgen rijkdom van Putin’s binnenste cirkel hebben gezien”.

De gegevens zijn verkregen door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) in Washington DC, dat met meer dan 140 mediaorganisaties heeft samengewerkt aan zijn grootste wereldwijde onderzoek ooit. BBC Panorama en The Guardian hebben het onderzoek in het VK geleid.

In een tweet-thread zei de Tsjechische premier dat de beschuldigingen een poging zijn om de voor deze week geplande verkiezingen te beïnvloeden. Hij benadrukte dat hij “nooit iets verkeerds of illegaals heeft gedaan”. Hij heeft verzuimd aan te geven dat hij twee villa’s in Zuid-Frankrijk heeft aangeschaft van zo’n US$ 16 miljoen.

President Uhuru Kenyatta zei dat het onderzoek “een grote bijdrage zal leveren aan het verbeteren van de financiële transparantie en openheid die we nodig hebben in Kenia en over de hele wereld.” Hij beloofde “uitgebreid te reageren” op het lek zodra hij terugkeerde van een staatsbezoek in het buitenland. Kenyatta zou met zes familieleden in het geheim eigenaar zijn van een netwerk van offshore-bedrijven. Een van de elf bedrijven waaraan zij worden gelinkt heeft een waarde van US$ 30 miljoen.

De Pandora Papers tonen geen bewijs dat de familie Kenyatta staatsactiva heeft gestolen of verborgen in hun offshore-bedrijven.

Ondertussen heeft de Pakistaanse premier Imran Khan gezworen burgers te onderzoeken die worden gelinkt met de Pandora Papers. Honderden Pakistanen, waaronder leden van het kabinet van Khan, worden in verband gebracht met het lek. Volgens het lek bezitten leden van de binnenste cirkel van premier Khan in het geheim bedrijven en trusts waarmee miljoenen dollars gemoeid zijn.

De Pandora Papers is een lek van bijna 12 miljoen documenten en bestanden die de geheime rijkdom en transacties van wereldleiders, politici en miljardairs blootleggen. De gegevens zijn verkregen door het International Consortium of Investigative Journalists in Washington DC, dat een van de grootste wereldwijde onderzoeken ooit heeft geleid.

Meer dan 600 journalisten uit 117 landen hebben gekeken naar de verborgen fortuinen van enkele van de machtigste personen op aarde.