Home Suriname Brazilië: Duizenden demonstranten roepen om aftreden Bolsonaro

Brazilië: Duizenden demonstranten roepen om aftreden Bolsonaro

14
0
brazilie:-duizenden-demonstranten-roepen-om-aftreden-bolsonaro

foto

Demonstranten protesteren tegen de regering van extreemrechtse president Jair Bolsonaro in Sao Paulo, Brazilië, op 2 oktober 2021. Op het spandoek met de afbeelding van president Bolsonaro staat: “Weg met corruptie.” (Foto’s: Reuters)


Duizenden mensen zijn de straat opgegaan in dorpen en steden in Brazilië om te protesteren tegen de president van het land, Jair Bolsonaro. De protesten werden georganiseerd door oppositiepartijen en vakbonden en vallen precies een jaar voor de verkiezingen in het land.Bolsonaro loopt momenteel achter in opiniepeilingen. Veel Brazilianen zijn boos over de manier waarop de president de pandemie aanpakt – meer dan 600.000 mensen zijn omgekomen.

In meer dan 160 dorpen en steden waren zaterdag demonstraties. Op beelden is te zien dat demonstranten borden dragen waarop wordt opgeroepen tot de verwijdering van Bolsonaro.

“Deze president die daar is, vertegenwoordigt alles wat achterlijk is in de wereld – er is honger, armoede, corruptie en we zijn hier om de democratie te verdedigen”, zei demonstrant Valdo Oliveira tegen persbureau AFP.

Er zijn meer dan 100 verzoeken ingediend bij de Kamer van Afgevaardigden om Bolsonaro af te zetten. De leider heeft echter geweigerd hen op te volgen. Het Braziliaanse Hooggerechtshof heeft onlangs verschillende onderzoeken naar Bolsonaro goedgekeurd.

De protesten van zaterdag komen na een aantal demonstraties ter ondersteuning van Bolsonaro vorige maand. Ze werden gezien als een poging om aan te tonen dat hij nog steeds een enorme menigte supporters kan trekken nadat hij volgens recente peilingen negen procentpunten achterop stond op zijn rivaal Luiz Inácio Lula da Silva.

De verkiezingen zullen pas in oktober worden gehouden, maar de goedkeuringsclassificaties van Bolsonaro zijn gedaald tot een historisch dieptepunt.

Een peiling van het Atlas Institute suggereerde dat 61% van de Brazilianen de prestaties van zijn regering als slecht of zeer slecht beschreef, tegen 23% toen hij voor het eerst aantrad in januari 2019.