Home Nederland VN accepteert uitzetting medewerkers uit Ethiopië niet

VN accepteert uitzetting medewerkers uit Ethiopië niet

22
0
vn-accepteert-uitzetting-medewerkers-uit-ethiopie-niet

Secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties accepteert niet dat Ethiopië zeven humanitaire VN-medewerkers het land uit wil zetten. Donderdag werden de zeven tot persona non grata verklaard. Zij moesten wat Ethiopië betreft binnen 72 uur het land verlaten.

Het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf als reden voor de uitzetting dat de medewerkers zich hebben bemoeid met interne politieke aangelegenheden, maar de Verenigde Naties zeggen dat daar geen enkel bewijs voor is. Gisteren kwam daar de beschuldiging bij dat de VN hulpgoederen levert aan de rebellen in de regio Tigray, tegen wie Ethiopië vecht.

Guterres meldt aan de VN-Veiligheidsraad dat de Verenigde Naties druk blijven uitoefenen op Ethiopië, zodat de zeven medewerkers aan het werk kunnen blijven.

Volgens een VN-woordvoerder zijn de zeven nog altijd in Ethiopië en kan Ethiopië juridisch gezien helemaal geen VN-medewerkers tot persona non grata verklaren. “Dat is iets tussen de ene en de andere staat. Maar wij zijn geen staat.

Stevige maatregelen

Het is niet de verwachting dat er stevige maatregelen tegen Ethiopië zullen volgen als de humanitaire medewerkers definitief het land uit moeten.

In een bijeenkomst van de Veiligheidsraad uitten onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hun zorgen over de situatie, maar China en Rusland hebben al gezegd het conflict in Tigray te zien als interne aangelegenheid voor Ethiopië.

“Het is nodig om meer informatie te krijgen over deze zaak”, zei de Chinese VN-vertegenwoordiging tegen persbureau Reuters. “We roepen de VN en Ethiopië op om deze kwestie op te lossen met dialoog en we roepen de twee partijen op samen te werken.”

Hongersnood

Volgens de Verenigde Naties is er in de regio Tigray sprake van ongekende hongersnood door de strijd tussen de rebellen en het Ethiopische regeringsleger. Een hoge VN-functionaris waarschuwde dinsdag dat honderdduizenden mensen het slachtoffer zijn van een groot tekort aan voedsel.

De VN denkt dat Ethiopië de toegang tot Tigray bewust blokkeert en voedsel inzet als wapen. Dat heeft Ethiopië in het verleden stellig ontkend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here