Home Suriname LVV: Export landbouwgewassen per 15 oktober mogelijk

LVV: Export landbouwgewassen per 15 oktober mogelijk

22
0
lvv:-export-landbouwgewassen-per-15-oktober-mogelijk

foto

Een landbouwer bezig met het oogsten van peper.


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hoopt dat de export van boulanger, antroewa, peper en bitawiri naar de Europese markt vanaf 15 oktober weer mogelijk zal zijn. Nadat secretaris Swami Girdhari van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) aan de bel trok, heeft het ministerie gereageerd naar de organisatie en ook een persbericht uitgegeven.

LVV is samen met de afdeling National Plant Protection Organization (NPPO) drukdoende de voorbereidingen voor het openstellen van de groenten export naar Europa, af te ronden. Om de exporten weer mogelijk te maken zijn adequate trainingen verzorgd aan een groep inspecteurs, door voornamelijk buitenlandse deskundigen, om zodoende de procedures voor export te kunnen herzien en waar nodig bij te werken. Naast deze trainingen is door het Centrum Landbouwkundig Onderzoek Suriname onderzoek verricht naar onder andere de behandeling van de geoogste producten waarvan de resultaten nader geanalyseerd worden.

De voorlopige resultaten zijn volgens LVV hoopgevend waardoor de groenten exporteurs de komende week door minister Parmanand Sewdien, ontvangen zullen worden voor nadere mededelingen en instructies. Het ministerie van LVV streeft ernaar te allen tijde de exporthandel te waarborgen, waarmee afzetgarantie aan de producenten gegarandeerd is. VEAPS is uitgenodigd voor een Zoom-meeting op 7 oktober.

U kunt de brief van de minister aan VEAPS hier downloaden.