Home Suriname Leger wil vaardigheid verbeteren; operatie ‘Gran Mati’

Leger wil vaardigheid verbeteren; operatie ‘Gran Mati’

20
0
leger-wil-vaardigheid-verbeteren;-operatie-‘gran-mati’

foto

Waarnemend bevelhebber Werner Kioe A Sen. (Foto: René Gompers)


Op 8 oktober zullen in Albina het Nationaal Leger, veiligheids- en hulpdiensten op de proef gesteld worden. Er zal een zware aanrijding in scene worden gezet om hun sterkte en kundigheid te testen. Dit is onderdeel van de operatie ‘Gran Mati’ die van 5 tot 8 oktober uitgevoerd zal worden op de grensplaats. Met dit project wil het Nationaal Leger zijn vaardigheden verbeteren en de relatie met de burgerij, veiligheids- en hulpdiensten, verbeteren.

Het project is tijdens  de persconferentie op het ministerie van Defensie, aangekondigd door luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, plaatsvervangend bevelhebber van het Nationaal Leger. Door de covidsituatie wordt het project een week later dan gepland uitgevoerd. Door de vele covidgevallen in het leger moest het uitgesteld worden. De ‘civiel-militaire’ operatie wordt uitgevoerd in samenwerking met Bureau Eenheid. “We zijn ook heel blij dat we zelfs de vicepresident en de Assembleevoorzitter aan boord hebben om te participeren,” deelt de bevelhebber mee. ‘Gran Mati’ zal in elk district uitgevoerd worden.

Het leger gaat flink de handen uit de mouwen steken. VOJ Albina zal aangepakt worden. Afhankelijk van de mogelijkheden zullen er ook andere werkzaamheden verricht worden. Er zal in de drie dagen ook voorlichting gegeven worden over goede gezondheid. Het leger zal ook helpen met vaccineren tegen het coronavirus. Het medische gedeelte van ‘Gran Mati’ zal plaatsvinden in het mobiele veldhospitaal, een donatie van de Amerikaanse Southcom. Albina wordt de tweede locatie waar het verplaatsbare veldhospitaal gaat ‘detacheren’.

Op de laatste dag zullen de diensten die met rampenbeheersing te maken hebben getoetst worden. “Wanneer zich een calamiteit in een gebied voordoet, moet je niet gaan improviseren,” geeft Kioe A Sen aan. “Je moet op elkaar zijn afgestemd. We gaan een zwaar auto-ongeval in scene zetten.” Enkele andere organisaties die gaan participeren zijn de politie, brandweer, RGD, en Marwina Hospitaal. Bij de voorbereidingen zijn er enkele zwakke punten blootgelegd, zoals het plannen en coördineren. Op 8 oktober moet blijken hoe efficiënt de veiligheids- en hulpdiensten zijn.