Home Suriname De ‘Haagse vierdaagse’ van de president van Suriname

De ‘Haagse vierdaagse’ van de president van Suriname

18
0
de-‘haagse-vierdaagse’-van-de-president-van-suriname

foto


Met een vierdaagse visite van de president van Suriname (en delegatie) aan Nederland zijn de onderlinge historische banden tussen beide landen nieuw leven ingeblazen. Door dit bezoek is een goede basis gelegd; er is een mijlpaal bereikt voor de start van diverse samenwerkingsvormen. Dit is natuurlijk mede van belang omdat Nederland (en Surinaamse diaspora) over de noodzakelijke kennis, expertise en middelen beschikken die in belangrijke mate bij kunnen dragen aan de aanpak van de huidige crisissen en de (weder)opbouw en toekomst van Suriname.

President Santokhi en zijn gevolg hebben begin september vier dagen lang kennis gemaakt met o.a. vertegenwoordigers van de Nederlandse regering en steden als Amsterdam en Rotterdam. Er was een audiëntie bij Koning Willem Alexander en een tête-à-tête met demissionair Minister President Rutte. Tijdens het volle programma zijn allerlei verklaringen opgesteld, intenties voor samenwerkingen uitgesproken en handtekeningen gezet. De toon van de ontmoetingen was wederzijds hartelijk en welwillend. Het blijft onduidelijk wat het bezoek concreet heeft opgeleverd. Een Nederlandse uitdrukking luidt: men hief het glas, deed een plas en alles bleef zoals het was….

Laten we hopen dat dat nu niet van toepassing zal blijken.

Een groot deel van de gesprekken en bijeenkomsten was niet openbaar en daarmee was het bezoek van de Surinaamse delegatie voor de ‘gewone’ Nederlanders niet heel zichtbaar, op een bijzonder evenement na. De president schoof voor een uitgebreid interview aan bij het programma College Tour, dat op 14 september jl. werd uitgezonden op de Nederlandse tv. Wat dit des te meer bijzonder maakt, is dat in dit programma niet alleen de presentator de vragen stelt aan de presidentiële gast, maar tegelijkertijd tientallen Surinaamse studenten aanwezig zijn en ook zij mochten vragen stellen. De vragen kwamen…. Over nepotisme en het bevoordelen van friends & familiy, de benoeming van de first lady op cruciale posities, de economische misère en schuldenproblematiek van Suriname, de belabberde sociale voorzieningen en de etnische vraagstukken.

Je hebt als gast een flinke portie flair en vaardigheid nodig om niet door het ijs te zakken tijdens dat vragenvuur en het pleit voor de president dat hij zich juist in dit programma als Staatshoofd aan de Nederlanders voorstelde. De president had met zijn joviale houding en brede glimlach weliswaar niet de regie tijdens het interview, maar wel het voordeel van zijn senioriteit, ervaring en positie om geen moment echt in het nauw te komen. Toch zal hem duidelijk geworden zijn dat de generatie van de vragenstellers, vaak met een Surinaamse achtergrond, een zeer heldere, scherpe en niet heel positieve kijk heeft op het land waar vaak nog veel van hun familieleden wonen. Waar ze zich bij betrokken voelen. Schrijnend in dat opzicht was de melding van de meesten van hen dat zij geen toekomst voor zichzelf zagen in Suriname – vaak werd vanuit familie zelfs aangeraden om niet naar Suriname te komen “blijf in Nederland, hier is er niets”.

De president haalde aan dat de opkomende jonge generatie, binnen en buiten Suriname, enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van het land. Hun kennis en ervaring vormt een cruciale bijdrage bij duurzame wederopbouw van Suriname. Dat gaat echt niet alleen lukken met de hulp vanuit het buitenland, aldus de president, het vraagt een verandering van mentaliteit van het eigen volk. Pak zelf met beide handen aan wat aangepakt kan worden (al is het door het planten van een peperplantje op je eigen erf) en herstel de gemeenschapszin die een zo belangrijk onderdeel is van onze sociale cohesie.

Onze Surinaamse studenten hebben ‘in the spotlight’ getoond de durf te hebben om de vingers op de zere plekken van het huidige beleid te leggen. Suriname is nu aan zet om juist deze jongeren, met hun kennis en kunde, hartverwarmend uit te nodigen om mee te helpen aan de ontwikkeling en opbouw van het land. Zij zijn het ‘human capital’ van de toekomst.

Mijn oproep aan deze jongeren en aan iedereen die expertise heeft die Suriname goed kan gebruiken: jullie bijdrage is juist in dit stadium van opbouw van essentieel belang. Een lange reis begint met het zetten van een eerste stap, dus steek de handen uit de mouwen. Ga letterlijk en figuurlijk in de modder staan, toon een voorbeeld te zijn van daadkracht en optimisme en wees trots op dat wat jij kunt bijdragen in het belang van ons land. Het Suriname KennisNetwerk SKN doet jullie een handreiking om die uitdaging aan te gaan. Dit onafhankelijke open kennisnetwerk biedt vanuit professionele samenwerking ondersteuning aan initiatieven voor de integrale ontwikkeling van Suriname.

T. Sansaar