Home Suriname Brazilië: Lula behaalt 20e gerechtelijke overwinning

Brazilië: Lula behaalt 20e gerechtelijke overwinning

14
0
brazilie:-lula-behaalt-20e-gerechtelijke-overwinning

foto

Luiz Inácio Lula da Silva zat meer dan een jaar in de gevangenis, nadat hij was veroordeeld in een zaak waarvoor hij uiteindelijk werd vrijgesproken.


De voormalige Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva behaalde donderdag zijn 20e gerechtelijke overwinning, nadat weer een andere zaak tegen hem was geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Een rechtbank in Brasilia heeft donderdag de zogenaamde Atibaia-zaak tegen Lula geseponeerd.Volgens de website van de Arbeiderspartij (PT) leggen de opeenvolgende overwinningen van het voormalige staatshoofd de rechtsgang (gerechtelijke vervolging, gebruik van de wet als politiek wapen) bloot waaraan hij is onderworpen.

Rechter Pollyanna Kelly Maciel van het twaalfde Federale Strafhof van het Federaal District, heeft donderdag opnieuw een verzoek om heropening van de zaak afgewezen, aangezien het Openbaar Ministerie geen geldig bewijs heeft geleverd. Ze wees erop dat de vermeende ingediende documenten dezelfde waren van de Lava Jato-operatie in de zuidelijke stad Curitiba, die het Federale Hooggerechtshof (STF) al nietig heeft verklaard.

“Omdat het is gebaseerd op bewijs dat door het STF is vernietigd, kon de oorspronkelijke klacht daarom niet op een generieke en onbeperkte manier worden geratificeerd. Ik herhaal, de klacht kon niet worden ontvangen en het blijft in die toestand omdat er niet werd aangegeven welk geldig bewijs de beschuldiging ondersteunt”, vond rechter Maciel.

De PT drong er daarom op aan dat Lava Jato geen bewijs had tegen Lula, en dat “de voormalige president onterecht 580 dagen gevangen zat, omdat hij er niet mee instemde zijn waardigheid te veranderen voor zijn vrijheid. De waarheid is dat hij heeft gewonnen!”

Het besluit van Maciel wees ook op een verjaringstermijn die op de zaak van toepassing was. Lula was beschuldigd van het aannemen van ongeveer US $ 235.000 van Odebrecht en anderen voor bouwwerkzaamheden die werden uitgevoerd op een boerderij in Atibaia, in de deelstaat Sao Paulo, in ruil voor het begunstigen van bedrijven die contracten kregen van het staatsoliebedrijf bedrijf Petrobras. Lula was voor deze zaak veroordeeld tot 12 jaar en 11 maanden gevangenisstraf.

Een recente verklaring van het verdedigingsteam van de voormalige vakbondsleider benadrukt dat het nooit is bewezen dat Lula geld heeft ontvangen van Odebrecht om de renovatie van de boerderij te betalen, die hij in het begin zelfs nooit bezat. Het document legt ook uit dat de overdracht van geld van Odebrecht, zoals de aanklager beweerde, daadwerkelijk werd gedaan aan een directeur van het bedrijf, maar niet voor werken aan dat terrein. “De zaak werd nietig verklaard door het STF en herstelt de onschuld van Lula.”

Wat betreft de gesprekken tussen de aanklagers van Lava Jato en voormalig rechter Sérgio Moro, wees Lula’s hoofdadviseur Cristiano Zanin erop dat ‘we daar zagen hoe justitie niet mag worden gebruikt, hoe zijn vertegenwoordigers de macht van de staat niet kunnen gebruiken om politieke en persoonlijke doelen te bereiken, en nog meer andere acties.”

Volgens de meeste peilingen zou Lula bij de verkiezingen van volgend jaar makkelijk de huidige president Jair Bolsonaro kunnen verslaan.