Home Suriname Ecuador: Dodental gevangenisrel loopt op tot 116

Ecuador: Dodental gevangenisrel loopt op tot 116

23
0
ecuador:-dodental-gevangenisrel-loopt-op-tot-116

foto

Soldaten en een tank bewaakten het gevangeniscomplex in Guayaquil, Ecuador, woensdag toen de politie te paard die buiten het complex patrouilleerde, werd geconfronteerd met bezorgde familieleden van de mannen die binnen waren opgesloten. (Foto: AFP)


Wanhopige families hebben zich verzameld in een gevangenis in Ecuador die de politie onder controle probeert te krijgen, nadat bij gevechten minstens 116 gevangenen om het leven zijn gekomen. President Guillermo Lasso maakte op Twitter bekend dat hij een “uitzonderingstoestand” afkondigde, waardoor hij rechten kan opschorten en publiek geweld kan gebruiken om de rust te herstellen.Hij zei dat hij een veiligheidscomité in Guayaquil zou leiden om de noodsituatie te beheersen, maar ook de bescherming van “mensenrechten voor alle betrokkenen” zou garanderen.

De strijd in het Guayaquil-gevangeniscomplex brak dinsdag uit, waarbij gevangenen explosieven en vuurwapens tegen elkaar gebruikten. Families zijn op zoek naar nieuws over dierbaren, maar met enkele onthoofde of uiteengereten slachtoffers, kan het identificeren van de lichamen dagen duren.

Het bendegerelateerde geweld is het ergste in de geschiedenis van Ecuador. Wat er gebeurt in het gevangeniscomplex van Guayas, ook wel bekend als de Litoral Penitentiary, is onduidelijk.

Ambtenaren zeiden woensdag dat de gevangenis weer onder hun controle was, maar op donderdag zeiden buren dat ze explosies en geweerschoten hadden gehoord. Kort daarna zei de politie dat het 400 agenten terugstuurde om “de orde te handhaven”.

Politiecommandant Tannya Varela vertelde Reuters dat het dodental zou kunnen oplopen, terwijl veiligheidstroepen zich een weg banen door de gevangenis. “We hebben de interventie in de penitentiaire inrichting nog niet afgerond, dus het is mogelijk dat er nog andere lichamen binnen zijn en dat sommige gewonden aan hun verwondingen kunnen overlijden”, zei ze.

Het gevecht brak dinsdag uit toen gevangenen van de ene vleugel van de gevangenis door een gat kropen om toegang te krijgen tot een andere vleugel, waar ze rivaliserende bendeleden aanvielen.

De politie slaagde erin om zes koks, die vastzaten in de vleugel waar het gevecht plaatsvond, in veiligheid te brengen. Twee politieagenten raakten gewond.

De gevangenisdirecteur van Ecuador, Bolívar Garzón, zei dat de politie dinsdag de gevangenis was binnengekomen en 24 lichamen had gevonden. Volgens hem werd er in de nacht van dinsdag op woensdag opnieuw geschoten in de gevangenis en de politie één voor één door de gevangenisvleugels ging, vonden ze nog meer lichamen, waardoor het dodental op 116 kwam.

Met veiligheidstroepen binnen en buiten de gevangenis, moeten families van gevangenen angstig wachten. Sommige familieleden zeiden dat ze foto’s en video’s van binnenuit de gevangenis hadden gekregen, maar dat ze geen officiële bevestiging hadden gekregen of hun familielid een van de slachtoffers was.

De krant El Comercio meldde dat een vrouw haar man in een van de video’s had herkend. Ze zei dat hij een van degenen was die was onthoofd.