Home Suriname Tripartiet Akkoord geprikt voor 25 november

Tripartiet Akkoord geprikt voor 25 november

20
0
tripartiet-akkoord-geprikt-voor-25-november

foto

Tripartiet overleg op het ministerie van Financiën en Planning. (Foto: F&P)


Het Speciaal Tripartiet Overleg tussen de overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven hoopt op 25 november te komen tot een Tripartiet Akkoord. De tweede ronde gesprekken van het overleg is maandag gehouden in het gebouw van het ministerie van Financiën en Planning (F&P) en had als agendapunt het identificeren van gezamenlijke agendapunten die moeten leiden tot het akkoord.

 De uitvoering van het Tripartiet Akkoord zal in 2022 plaatsvinden en zal betrekking hebben op zaken zoals onder andere nieuwe belastingschijven, koopkrachtversterking en het sociaal vangnet. Elk lid heeft documenten ingediend en toegelicht. De komende maandag gaan de discussies verder en onderwerpen worden bepaald, zodat men tot een akkoord kan komen, meldt de voorlichting van het ministerie van Financiën en Planning.

Er wordt minstens eenmaal per week overleg gepleegd. Voorzitter Marten Schalkwijk is tevreden met de participatie van de sociale partners en noemt de sfeer goed en openhartig. Schalkwijk: “Het is nu vooral van belang goed naar elkaar te luisteren, zodat men weet wat bedoeld wordt met een bepaald onderwerp en punten van overeenkomst worden herkend. Het is een forum waarin wij samen naar oplossingen moeten zoeken, want niemand kan eenzijdig iets doordrukken.”

Schalkwijk benadrukt dat het belangrijk is dat partijen elkaar niet als opponenten zien, maar als partners die door middel van een gezamenlijke aanpak veel meer zullen kunnen bereiken. “Dat is de uitdaging voor dit land: elkaar beter begrijpen, meer samenwerken en daardoor meer bereiken. Het maakt de zaken die aangepakt moeten worden niet makkelijker, maar wel beter haalbaar.”