Home Suriname Digicel legt eigen onderzeese glasvezelkabel aan

Digicel legt eigen onderzeese glasvezelkabel aan

12
0
digicel-legt-eigen-onderzeese-glasvezelkabel-aan

foto

De CEO van Digicel Suriname, Deonarine Gopaul tijdens een persconferentie, woensdag. (Foto: René Gompers)


De Digicel Group gaat een eigen onderzeese glasvezelkabel, die supersnelle internet mogelijk maakt, aanleggen tussen Trinidad & Tobago, Guyana, Suriname en Frans-Guyana. In Suriname is het bedrijf afhankelijk van Telesur, de beheerder van de enige onderzeese kabel op dit moment. Digicel gaat met de eigen kabel meer doen dan diensten uitbreiden en verbeteren. Met de kabel kan zij ook de olie- en gas industrie van Suriname en Guyana, aan land en vooral de boorplatformen op zee, aansluiten.

Het bedrijf heeft dinsdag nader uitgelegd wat het met ‘Deep Blue One’ zoals het project om de 2000 km lange kabel aan te leggen wordt genoemd, voor ogen heeft. Algemeen directeur Deonarine Gopaul en hoofd marketing Eugenie Haynes delen mee dat het project midden 2023 begint en in 2024 zal zijn afgerond. In eerste instantie wordt de kabel aangelegd om de toenemende vraag naar telecomdiensten en data, voor de komende jaren aan te kunnen. Afhankelijk van de vraag zullen nieuwe diensten worden aangeboden, zoals 5G. Met de aanwezigheid van 2 zeekabels langs de Surinaamse kust, zullen van de bestaande diensten de prijzen moeten dalen en de kwaliteit omhoog gaan. Ook gaan de kabels elkaar moeten opvangen als een zou uitvallen, waardoor diensten en data gegarandeerd zijn.

Gopaul is de Digicelklanten dankbaar, vraagt begrip en belooft verbetering. Hij legt uit dat de prijzen door de financiële crisis aangepast moesten worden om de diensten en kwaliteit te garanderen. “Maar over 2 tot 3 jaren hebben we een gloednieuwe kabel. We gaan zelf 5G kunnen aanbieden. Wij vragen uw begrip daarvoor. Met deze kabel gaan we ‘better service’ kunnen bieden.”

Een onderzeese glasvezelkabel kan 25 jaren meegaan. “De bestaande zal in 2030 verouderd zijn merkt Gopaul op. “Er zou dan geen andere kabel zijn in de regio. Deze (Digicel) kabel gaat de continuïteit garanderen. De prijzen van broadband- en huisinternet gaan dalen. Omdat er concurrentie zal zijn, er zal een alternatief zijn.”

 “Aan de horizon hebben we de olie- en gassector,” geeft Gopaul aan. “Met deze kabel gaan we Suriname voorbereiden op die grote opleving. We bereiden de economie erop voor, we leggen de infrastructuur aan om de Information Technology (IT)- en telecom bedrijven te steunen wanneer het zover is. Studies tonen aan dat voor grote investeerders een goede IT-structuur van heel groot belang is. Digicel gaat dat aanbieden. Suriname zal op dat gebied voor investeerders, niet alleen uit de olie- en gassector, heel interessant zijn.”

Digicel is in 32 landen actief. Sinds 2013 is zij bezig haar onderzeese netwerk uit te breiden en heeft al 20 eilanden aangesloten. De meeste netwerken zijn overgekocht. Het gedeelte dat loopt van Trinidad naar de Guyana’s is de eerste die in eigen beheer (samen met Orange) wordt aangelegd, een hele nieuwe verbinding. De survey, het voorwerk waarbij de route waarlangs de kabel in de zee gelegd zal worden en milieustudies, heeft ruim US$ 2 miljoen gekost deelt Gopaul mee. Hoeveel het hele project uiteindelijk zal kosten is nog niet bekend “maar zeker tientallen miljoenen Amerikaanse dollars,” wordt er aangegeven. Er is al toestemming verkregen om de kabel aan te leggen, deelt Haynes mee.