Home Suriname Visumvrij-reizen: Frankrijk is solidair met Nederland

Visumvrij-reizen: Frankrijk is solidair met Nederland

16
0
visumvrij-reizen:-frankrijk-is-solidair-met-nederland

foto

Franse ambassadeur Antoine Joly. (Foto: Ranu Abhelakh)


Frankrijk is solidair met Nederland als het gaat om het Surinaamse verzoek voor afschaffing van het Schengenvisum. “Als Nederland hiervan een voorstander is, dan zal Frankrijk het ook zijn”, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly aan Starnieuws. Wegvallen van de visumplicht betekent vrij reizen naar alle Schengenstaten, waaronder Frankrijk.

Demissionair premier Mark Rutte heeft onlangs bij het bezoek van president Chan Santokhi aan Nederland, laten doorschemeren dat zijn land een voorstander is dat de Europese Commissie (EC) naar het Surinaamse verzoek kijkt. Nederland beslist niet hierover; het besluit is een bevoegdheid van de EC, het uitvoerend orgaan van de Europese Unie (EU).

Joly kent het Surinaamse verzoek voor visumvrij-reizen uit de reguliere politiek dialoog tussen Suriname en de EU. Suriname kaart het elke keer aan. Het Franse standpunt is: “We hebben altijd gesteld dat de kwestie van het Schengenvisum, meer een vraagstuk is om voor te leggen aan Nederland”. In het reizigersverkeer tussen Suriname en het Schengengebied (26 Europese landen), is Nederland de belangrijkste bestemming.

Doos van Pandora

Een positief besluit van de EC zal van meerdere zaken afhangen en niet eenvoudig zijn. “Want het Schengenvisum afschaffen voor één land, zet de deur open voor verzoeken van andere landen”, legt de ambassadeur uit. “Het is als de doos van Pandora openen. Je weet niet wat je verder kan verwachten.” Suriname kent alvast een pluspunt. Slechts een klein percentage, ongeveer twee procent van alle Schengenvisumaanvragen in Paramaribo wordt niet toegewezen aan Surinamers – het leeuwendeel wel.

Koffiedik kijken

Verder is het koffiedik kijken naar wat mogelijke gevolgen betreft. Hardop nadenkend noemt Joly: migratieproblemen, toename van de drugscriminaliteit en reizen naar Franse overzeese gebieden in geval van Frankrijk. Dat groepen Surinamers zullen migreren naar een land met een vreemde taal, lijkt zeer onwaarschijnlijk. “Voor ons speelt er geen migratieprobleem vanuit Suriname, maar wel het criminaliteitsvraagstuk in de strijd tegen drugs.”

Uitdaging drugscriminaliteit met of zonder visum

Drugskoeriers reizen al jaren met een Schengenvisum; afschaffing van die verplichting heeft weinig effect. “Belangrijker voor ons is de controle op de luchthaven zoals de mogelijkheden van een scancontrole, etc. Ik denk niet dat de afschaffing van de visumplicht de uitdaging wegneemt in de strijd tegen drugscriminaliteit.”

Frankrijk heeft alle vertrouwen in de vluchtafhandeling door Nederland en strenge drugscontroles op Schiphol, geeft Joly aan. De recente ondertekening van een intentieverklaring tussen Suriname en Schiphol voor samenwerking bleef dus ook niet onopgemerkt door de Fransen.Alternatieve route


In maart 2018 legde Fransen de Schengenvisa-afgifte in handen van hun Nederlandse collega’s – via de externe dienstverlener VFS Global in Paramaribo. De Franse ambassade wilden zich concentreren op de visaverstrekking van Franse overzeese gebieden en die serviceverlening verbeteren.

De maatregel paste ook in het kader van hardere acties in de strijd tegen drugscriminaliteit. Mede door de verscherpte controles op Schiphol, weken de criminelen uit naar alternatieve routes. Zo werd de vlucht Cayenne-Parijs ineens een populaire drugsroute; ongeveer 20 tot 30 procent van de drugssmokkelaars kwamen uit Suriname. Door de Covid-situatie en reisbeperkingen zien de Fransen een fikse afname hierin.

Visum Franse overzeese gebieden

Wegvallen van het Schengenvisum betekent niet dat Surinamers ook visumvrij naar de Franse overzeese gebieden, zoals buurland Frans-Guyana kunnen reizen. Dit kan eventueel leiden tot misverstanden. “We merken het bij de Brazilianen. Zij mogen zonder Schengenvisum naar Europa maar hebben wel een visum nodig om de grens over te steken naar Frans-Guyana. Dit levert soms problemen op.”

Voordat het Surinaamse verzoek door de EC wordt behandeld, zijn er nog andere voorwaarden waaraan ons land moet voldoen. Bijvoorbeeld het hebben van een biometrisch paspoort, zoals die geldt in de Schengenzone. Hiertoe komt er een Wet op Paspoorten om dit te regelen, vertelde minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking eerder.