Home Suriname Zijne excellentie vicepresident Brunswijk

Zijne excellentie vicepresident Brunswijk

19
0
zijne-excellentie-vicepresident-brunswijk

foto


Zoals u wellicht weet, verkeert Suriname nu in een enorme financiële crisis. Ons land wordt aan het IMF-infuus gelegd. Uw coalitiepartner, zijne excellentie president Chan Santokhi, is bezig de wereld rond te reizen om de reputatie van Suriname een nieuw elan te geven na 10 jaar NDP en probeert investeerders aan te trekken om Suriname te redden. Wetende dat elke Surinamer, een volk dat in 11 jaar tijd bizar is verarmd, keihard gaat moeten bezuinigen.

Mijn vraag aan u. Wat voor signaal geeft u aan het IMF, potentiële geldschieters, dit verarmd volk en uw coalitiepartners, door gewoon zomaar als vicepresident 3.300 dollar (een jaarsalaris van een schoolhoofd) aan buitenlandse voetbalspelers uit dankbaarheid te geven? Dit, terwijl u en uw collega’s ons als volk constant eraan herinneren dat er geen geld is in dit land. Een groot deel van het volk leeft in absolute armoede. De overheid kan haar leerkrachten en medische specialisten niet meer uitbetalen. Waardoor deze belangrijke mensen dus noodgedwongen naar het buitenland vertrekken. Wat voor signaal denkt u af te geven vanuit het kabinet van de vicepresident als publiekseigendom?

Ten tweede, zijne excellentie vicepresident. Het volk stoort zich eraan dat u uw familie zwaar accommodeert. Nepotisme viert zijn hoogtijdagen onder uw bewind. Het volk vraagt zich af of u het Engelse gezegde Putting the right man on the right place kent? Want was u echt de beste speler op deze positie van Inter Moengo Tapoe? Verdiende u het als speler om als ‘beste’ geroutineerde speler de aanvoerdersband te dragen? Wat was uw strategische inzet in die wedstrijd? U kunt dit zien als een pikin tori. Maar wat u hiermee aantoont, is dat u het moeilijk heeft om de juiste persoon op de juiste plek te plaatsen. En dat u als leider enkel voor uzelf en de uwen kiest en talent (dat meer dan u kan) plaats moet maken om uw persoonlijke ego te strelen. Dit zagen we terug in die voetbalwedstrijd, echter erger nog zien we dit ook terug in uw aanstellingsbeleid als vicepresident.

Het is eenieder bekend dat wij Surinamers een emotioneel volk zijn. En uw aanstellingsbeleid laat zien dat u zich teveel laat leiden door emotie en te weinig door ratio. En om Suriname uit deze crisis te leiden, zal uw ratio nu meer dan ooit ingezet moeten worden. Suriname moet door en met elke Surinamer met kunde ontwikkeld worden. Dit geldt voor het landsbestuur en ook voor de sport. U bekleedt op dit moment de twee na hoogste functie in dit land. Heb respect voor het hoogste ambt. Wees een voorbeeld voor de toekomstige generatie. Uw taak is nu niet om uw persoonlijke ego te bevredigen, maar Suriname te ontwikkelen door goed bestuur. U heeft de taak om Suriname uit deze financiële en morele crisis te trekken. En dit soort acties helpen daar niet bij. Leiderschap wil niet zeggen dat u op alle stoelen moet zitten. Leiderschap betekent dat u in staat bent een ijzersterk team samen te stellen door mensen op posities te plaatsen die door kennis en kunde het beste voor Suriname kunnen realiseren. Leiderschap wilt zeggen dat u een doel voor ogen heeft en dat u dit met een multidisciplinair sterk team gaat behalen.

Leiderschap is niet zelfzuchtig, maar dienstbaar en inspirerend voor de mensen van uw team. Goed leiderschap wil ook zeggen dat u luistert naar kritiek en dit gebruikt om uw team nog sterker te maken met mensen die verschillende meningen hebben. Met uiteindelijk één doel, namelijk Suriname te verheffen tot een natie waarin onze kinderen opgroeien tot burgers die niet alleen met sterke emoties, maar voornamelijk met kennis en kunde leven en werken aan een sterke toekomst. Waar alle mensen, hoe wij hier ook samen kwamen, nu en die ons zijn voorgegaan, trots op mogen zijn.

Hoogachtend,

Drs. Aristo Kelly MSc