Home Suriname 3 volledig gevaccineerden overleden door onderliggende ziektes

3 volledig gevaccineerden overleden door onderliggende ziektes

21
0
3-volledig-gevaccineerden-overleden-door-onderliggende-ziektes

foto

Uit de ziekenhuisopnames blijkt dat het overgrote deel van de mensen die opgenomen worden, niet gevaccineerd zijn.


Van 80 covid sterfgevallen die tussen augustus en 20 september zijn geregistreerd, waren 3 volledig gevaccineerd. 70 waren niet gevaccineerd en 7 gedeeltelijk gevaccineerd. De volledig gevaccineerden leden aan bestaande ziektes: twee aan chronisch nierfalen, 1 aan chronisch hartfalen. Het lichaam was niet sterk genoeg meer toen het coronavirus had toegeslagen. Er zijn meer personen overleden, maar deze data zijn uitgewerkt. De samenleving wordt voor de zoveelste keer op het hart gedrukt om gezond te leven.

Donderdag zijn op de covidpersconferentie cijfers gepresenteerd die de ziekenhuizen hebben doorgegeven over de situatie van 1 augustus tot 20 september. In dit cijfer zijn de personen die in de thuissituatie zijn overleden of op de Spoedeisende Hulp, niet meegenomen. “De drie overledenen (de volledig gevaccineerden) hadden een onderliggend lijden en zijn besmet geraakt met Covid,” licht Soenita Nannan Panday-Gopising toe. Zij is medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal en voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie. Hypertensie (hoge bloeddruk), suikerziekte, nierziekte, dialysepatiënten, hartpatiënten zijn enkele voorbeelden van onderliggend lijden, geeft ze aan.

Nannan Panday: “Deze drie hadden zich laten vaccineren maar zijn helaas toch besmet geraakt. Ze hebben vanwege een weerstand dat niet bestand was tegen het virus, de strijd verloren. Ze hadden onderliggend lijden, ze hebben covid opgelopen en ze zijn aan een of andere reden overleden.”

Tussen 1 augustus en 20 september zijn 703 personen met covid in het ziekenhuis opgenomen. 579 personen (278 mannen en 301 vrouwen) waren niet gevaccineerd. 66 personen (36 mannen en 30 vrouwen) gedeeltelijk gevaccineerd en 40 volledig gevaccineerd (27 mannen en 13 vrouwen). De zorg kan de grote stroom van covidpatiënten niet meer aan. Door gebrek aan gespecialiseerde krachten is men genoodzaakt om een groot deel van de mensen thuis te laten uitzieken.

“Iedere zieke, iedere dode is er een teveel,” merkt Nannan panday op. “We leven nu in een situatie waar we ons zelf en elkaar moeten beschermen.” Mond en neuskap op, ook al is men gevaccineerd, handen en de omgeving reinigen, drukte vermijden, afstand houden en gezond eten, raad Nannan Panday aan. “Veilig leven kunnen we doen door voldoende beweging, en door groente en fruit te eten. Door de healthy lifestyle kan je eigen immuunsysteem versterken.”  Op de persconferentie is wederom opgeroepen voor vaccinatie: hoe meer mensen zich beschermen, hoe minder opnames in het ziekenhuis, hoe minder de druk op de zorg.